Nkcdb på Kommunikationskarnevalen

Caroline Lindström och Helene Ahnlund ler in i kameran bakom ett bokbord med Nkcdb:s material. Bakom dem hänger två av Nkcdb:s affischer samt en roll up. Foto.
Caroline och Helene bakom Nkcdb:s bokbord

Den 24-25 oktober deltog Caroline Lindström, biträdande verksamhetschef och specialpedagog, och Helene Ahnlund, logoped i dövblindteamet i Skåne och medlem i Nkcdb:s resursgrupp för kommunikation, på Kommunikationskarenvalen i Göteborg.

Årets tema ”Bygga språk med AKK – att möjliggöra dialog” var passande då Nkcdb just kommit ut med en guide kring hur man kan använda föremål som AKK (Alternativ och Kompletterande Kommunikation) i taktil kommunikation. Guiden blev mycket uppskattad under dagarna såväl som annat av vårt material. Nkcdb stod som utställare under båda dagarna och pratade med deltagarna om vår verksamhet, våra utbildningar och våra publikationer.

Helene Ahnlund och Caroline Lindström står bakom sitt bokbord och pratar med ett gäng deltagare och visar Nkcdb:s böcker. Foto.
Många besökte Nkcdb:s bokbord under dagarna

Huvudföreläsare var Gayle Porter, talpedagog från Australien, Anna-Eva Hallin, biträdande lektor i logopedi vid Karolinska Institutet, Margret Buchholz, expert i arbetsterapi och jobbar på Dart kommunikations- och dataresurscenter, Mikael Heimann, forskningsledare för utvecklingspsykologi vid Linköpings universitet, samt Carolina Caggiano som är förälder till en AKK-användare.

Massa deltagare siter framför en scen där en person pratar framför en poiwerpoint. Foto.
Deltagare lyssnar på föreläsning

”Det är jätteviktigt att finnas med i sammanhang som denna konferens där fokus är på kommunikation och funktionsnedsättning. Vi har haft värdefulla samtal med flera av deltagarna om bland annat taktil kommunikation. Det finns ett stort intresse kring det och hur man kan anpassa på olika sätt när det gäller personer som har kombinerad syn- och hörselnedsättning utöver eventuella andra diagnoser. Det är något som vi kommer att arbeta vidare med i Nkcdb:s resursgrupp för kommunikation”, säger Caroline Lindström.

Här kan du ladda ner ”Föremål som AKK i taktil kommunikation”.

Här kan du läsa mer om vår kurs ”Kommunikationsstöd för barn inom habiliteringen med kombinerad syn- och hörselnedsättning”.

 

TEXT: Karen Catalán

Publicerad 1 november 2023