Teckenspråk/taktilt teckenspråk

Illustration handform för vinkelhand

Teckenspråket är ett gestuellt språk som kommuniceras med händerna, kroppsrörelser, ansiktets mimik och blicken och uppfattas med synen (visuellt) eller känseln (taktilt), till skillnad från talspråk som förmedlas med rösten och uppfattas med hörseln (auditivt). Om personen med dövblindhet har användbara synrester väljer hen ofta att ta emot teckenspråket både visuellt och taktilt samtidigt, andra gånger väljer hen kanske att enbart ta emot taktilt för att avlasta synen. I de fall där personen helt saknar syn eller när synresterna inte räcker måste hen alltid ta emot teckenspråket taktilt genom att känna språket med händerna. I grunden är det dock samma teckenspråk oavsett om det är visuellt eller taktilt.

En synnedsättning påverkar avläsning av visuellt teckenspråk, och du som finns nära en person med kombinerad syn- och hörselnedsättning behöver veta hur kommunikationen kan anpassas. Det kan vara mycket individuellt, men grunderna är följande:

Optimera visuell avläsning

Det är viktigt att optimera avstånd, belysning och kontraster, men vad som är optimalt är mycket individuellt.

Fråga om vilket avstånd personen ser bäst på.  Det är olika på vilket avstånd synskärpan är bäst men också hur mycket och vad personen får in i sitt  synfält. Ett begränsat synfält kan innebära att personen behöver ett större avstånd för att hela tecknen ska kunna komma in i synfältet. Ibland kan det behövas särskilda glasögon som ger skärpa på det avstånd som krävs för det begränsade synfältet. Om det inte fungerar att få ett svar om lämpligt avstånd från personen eller dess omgivning, var uppmärksam på om personen själv lutar sig framåt eller bakåt för att se bättre.

Tänk på att använda enfärgad tröja som ger en bra kontrast till dina händer. Undvik att ha blänkande smycket, och optimera även avläsningen av ditt ansikte så mycket som möjligt.

Det är mycket individuellt vad som är lagom mycket ljus, det är något du behöver fråga personen själv om. Men du behöver alltid tänka på att ljuset i rummet faller på dig och ger ett jämnt ljus. Om du har starkt ljus bakom dig blir det motljus vilket ställer om ögonen så att du blir mörkare och får sämre kontraster. Är ljuset ojämnt på olika delar av din överkropp gör det att olika delar syns olika bra.

Tempo och tydlighet

Det tar längre tid och kräver mer energi att avläsa teckenspråk med en nedsatt syn, oavsett om man avläser visuellt eller taktilt. Anpassa din hastighet efter mottagaren. Var också uppmärksam om mottagaren behöver pauser och om det du säger når fram.

Har personen ett inskränkt synfält, försök att utföra tecknen inom ett mindre område och så nära ditt ansikte du kan utan att skymma ansiktet. Är synfältet normalt men synskärpan dålig kan du istället behöva göra de små tecknen större så de kan uppfattas.

Information som du normalt ger med ansiktet kan vara svår att uppfatta samtidigt som tecknet ska avläsas. Försök att lägga in mer information i händerna, och var extra tydlig med mimiken.

Guide till anpassning

Vi har skapat en guide kring Visuellt anpassat teckenspråk som du kan beställa eller ladda ner.

Taktilt teckenspråk är visuellt teckenspråk som anpassas så det blir taktilt. Taktilt teckenspråk avläses taktilt med händerna och används av personer med dövblindhet som inte kan avläsa teckenspråket visuellt på grund av otillräckliga eller inga synrester. Vanligtvis vill personer med dövblindhet avläsa teckenspråket med ena handen, men vissa vill använda båda händerna. I övergången till att ta emot teckenspråket taktilt istället för visuellt, kan personen med dövblindhet vilja hålla runt din handled eller runt underarmen. På det viset får personen möjlighet att hålla koll på var tecknen utförs. Det blir ett taktilt stöd som kan användas då de visuella intrycken inte riktigt räcker till för att kunna uppfatta kommunikationen.

Att tänka på

  • Du tecknar med din högra hand till personens vänstra hand, eller tvärtom. Din hand ligger under (talarhand), den du tecknar till har sin hand över (lyssnarhand).
  • Att vara på ”samma nivå” som personen du tecknar till, det vill säga om personen står upp så står du upp, om hen sitter så ska du också sitta.
  • Att inte hålla fast personens hand, utan istället låta personen själv ta ansvar för att följa dina rörelser. Det varierar lite mellan olika personer hur de vill hålla.
  • Inte växla hand om personen bara avläser med ena handen.
  • Tänk på tempo och tydlighet. Var uppmärksam så att personen hinner med att avläsa och att vara tydlig i dina tecken.
  • Vissa tecken kan se likadana ut men betyda olika saker och då måste du förtydliga. Till exempel ”b” och ”6”, du kan då välja att ge tecknet för ”siffra” innan för att förtydliga att du menar ”6”. Ibland kan man förtydliga med att ge första bokstaven i det ord som avses innan tecknet.

Personer med dövblindhet som förvärvar sin dövhet eller hörselnedsättning i vuxen ålder är ofta hjälpta av tecken som stöd (TSS). TSS utgår från talad svenska och innebär att man stödtecknar ordet samtidigt som man säger det. Tecken väljs ut ifrån ett eller flera enskilda nyckelord i meningen för att stärka upp och tydliggöra budskap i talspråk.

Att tänka på:

  • Teckna de ord som har betydelse för innehållet. Små ord som ”är” tecknas inte
  • Teckna och tala lugnt och tydligt
  • Det är viktigt med tydliga munrörelser så att den talade svenskan lätt kan avläsas.

Handalfabetet används av personer med dövblindhet som inte har något annat fungerande kommunikationssätt, eller som komplement till andra kommunikationssätt i vissa situationer som när det är svårt att höra vad som sägs. Detta sker med viss individuell anpassning av bland annat tempo, språkanpassning och din placering.

Handalfabetet innebär att du använder teckenspråkets bokstäver som kan användas antingen visuellt eller taktilt. När det gäller handalfabetet som enda kommunikationssätt ska du nästan alltid stava varje ord bokstav för bokstav. Du behöver tänka på:

  • Du ska känna till om personen behärskar handalfabetet på annat sätt än att stava varje ord bokstav för bokstav.
  • Du har också nytta av att känna till om personen behärskar några vanliga tecken (från teckenspråket), några andra tecken eller socialhaptiska signaler för att komplettera handalfabetet.
  • Du ska uttrycka bokstäver extra tydligt genom att visa varje bokstavs karakteristiska drag. Tänk på att vissa bokstäver är mycket lika varandra och mycket lika vissa siffror.
  • Du ska uttrycka siffror extra tydligt genom att visa varje siffras karakteristiska drag. Tänk på att vissa siffror är mycket lika varandra, mycket lika vissa bokstäver och mycket lika vissa andra tecken.

Du som ska lära ut teckenspråk till de som möter personer med dövblindhet behöver ha kunskap om anpassningar. Anpassningarna bygger på att underlätta så att personen med dövblindhet kan avläsa teckenspråk trots sin synnedsättning. Läs mer om detta i avsnittet Visuellt anpassat teckenspråk ovan.

För de som går teckenspråkskurser kan det ofta ge egna aha-upplevelser om de får testa att avläsa teckenspråk med fingerad optik. Det kan ske antingen genom att använda en smart mobil med kamera och en app eller genom att sätta på sig glasögon som simulerar olika synnedsättningar. Exempel på en app som kan användas är Synsimulator som är framtagen av SRF och som går att ladda ner, se Synsimulator på Appstore och Synsimulator på Google Play. Fysiska glasögon går att beställa från Iris Hjälpmedel på sidan Simulering – fingerad optik. Du kan också själv sätta tejp på vanliga glasögon eller skyddsglasögon för att simulera olika typer av synnedsättningar.

En del personer med dövblindhet växlar mellan att använda visuellt och taktilt teckenspråk. Det är därför bra om du också har kunskap om taktilt teckenspråk och hur man kan göra för att anpassa tecken i en taktil form. Läs mer om detta i avsnittet om Taktilt teckenspråk ovan.

Du som är utbildar på TUFF kurser kommer ibland att ha föräldrar med på kurs som har barn med kombinerad syn- och hörselnedsättning. För dessa föräldrar är det viktigt att få information om strategier som kan underlätta för barnets kommunikationsutveckling när det finns nedsättning i både syn och hörsel. Det är inte säkert att föräldern kan förlita sig på de visuella strategier som finns i teckenspråk för att få kontakt och etablera gemensam uppmärksamhet med personen. Därför är det viktigt att motivera föräldrarna till att använda taktila strategier och taktila tecken i kombination med tal eller teckenspråk. Motivationen kan underlättas av att prata om energiförlust för personen i vardagen och att taktila strategier avlastar personens arbetsminne och uppmärksamhetsfokus.

Det är också viktigt att förmedla att mycket av teckenspråket visas i ansiktet genom munrörelser eller mimik, till exempel känslor, frågor och påståenden. Om mottagaren inte kan läsa av ansiktet behöver detta istället tydliggöras med händerna.

En annan sak att förmedla är vikten av att ge taktil feedback när personen inte ser att du nickar eller ser frågande ut. Detta kan du göra genom att teckna taktilt till exempel ”ja” för att visa att du hänger med eller genom att ge socialhaptiska signaler.