Tidigt samspel och kommunikation

Kvinna och barn talar och lyssnar med händer. Barnet har CI. Illustration.

Medfödd dövblindhet medför stora svårigheter att bygga upp en förståelse för omvärlden och att utveckla ett språk, vilket riskerar att leda till att utvecklingen av sociala färdigheter påverkas. Behovet av specifika kunskaper från omgivningen blir avgörande för personens utveckling och lärande.

Den här sidan vänder sig till dig som arbetar med stöd i tidigt samspel och kommunikation. Du kanske arbetar som assistent, logoped, pedagog eller specialpedagog och ger stöd till barn och vårdnadshavare eller vuxna och deras nätverk. Samma strategier som används till barn kan även användas till vuxna.

Nedsättning i både syn och hörsel påverkar samspel och kommunikationsutveckling på olika sätt. Vårdnadshavare, pedagoger och assistenter till barn och vuxna med medfödd dövblindhet behöver kunskap om dövblindspecifika strategier för att stödja kommunikationsutveckling. Nedan är exempel på områden som man som professionell behöver fokusera på i handledning och utbildning:

Befinn dig nära

Eftersom det inte går att få ögonkontakt på långt håll är det först när du är nära personen som den vet att du är där. Det kan vara att komma tillräckligt nära för att uppfattas med de synrester personen har kvar, eller att ha taktil kontakt med personen. När du är nära uppfattar personen kanske även dig på andra sätt, som att känna din lukt, känna värmen från din kropp och vibrationer när du rör dig. Du kan även ge taktil återkoppling och stöd i taktil utforskning.

Hand-under-hand

En man sitter på golvet med ett barn framför sig. Mannen håller sina händer framför sig och barnet har tagit tag i mannens tummar med sina händer. lllustration.Hand-under-hand är en metod som används för att etablera gemensam uppmärksamhet. Det innebär att du har dina händer under barnets
händer och barnets händer följer dina. Det kan vara för att avläsa din gest eller rörelse, men också för att ledas till något. Med hand-under-hand blir det frivilligt för personen att följa med, till skillnad från om man tar i en persons hand eller handled och flyttar den på så sätt.

Uppmärksamma och bekräfta

Personer med medfödd dövblindhet uttrycker sig med kroppen på olika sätt. Om du uppfattar det, bekräftar det och försöker tolka det blir det ett sätt för barnet att kommunicera med dig. Eftersom barnet inte kan härma dig eller andra kan uttrycket vara svårt att tolka, du kan behöva mycket tankekraft och utgå från barnets värld för att komma på vad det betyder.

Benämna

Att benämna något kan vara en större utmaning i taktil kommunikation. Då personen leker eller utforskar något är personen upptaget med sina händer. Ett sätt kan vara att teckna på kroppen eller använda socialhaptiska signaler.

När man ska utföra något tillsammans går det att benämna det med tecken innan man påbörjar aktiviteten, vilket samtidigt ger en förvarning och en förväntan av vad som kan hända.

Vi har tagit fram två faktablad Tecken i taktil kommunikation och Socialhaptiska signaler som AKK för att ge tips om taktil benämning.

Mer om kommunikationsutveckling

Det finns mycket skrivet om kommunikationsutveckling för personer med medfödd dövblindhet. Vill du lära dig hur kommunikationsutveckling kan stöttas föreslår vi Lärande och umgänge genom känseln samt Med kroppen som redskap.

Lek har betydelse för kommunikationsutveckling och lärande. I leken utvecklas kunskap om sig själv, andra människor och saker i omgivningen. Personer med dövblindhet behöver få leka, utforska och upptäcka via taktila sinnet. Förutsättningar för det behöver skapas bland annat genom att saker finns nära och alltid på samma plats, att få tillgång till personer i sin omgivning och få känna hur andra personer gör. Men om Stimulering och anpassning hittar du under Information.

Vi har tagit fram två sidor som du kan ladda ner och som ger exempel på material och livsmedel att introducera i lek och utforskning till personer med medfödd dövblindhet.

Tips kring val av leksaker:

  • Hellre hårda leksaker än mjuka
  • Klara färger
  • Olika textur/struktur/markeringar
  • Vibrerande leksaker
  • Leksaker med ljud och/eller ljus

Vill du få fler konkreta råd och stöd så finns kapitel 5 och 6 i Med kroppen som redskap och sidorna 10 – 13 i När ditt barn inte ser och hör som andra barn.

Nkcdb har en kurs som vänder sig till professionella som innehåller information om lek och aktivitet.

Detta stycke vänder sig specifikt till dig som är utbildad AKKtiv vägledare. Det kan handla om AKKtiv KOMiTid, KomIgång eller KomBo.

Kommunikationsutveckling behöver tillrättaläggas för personer med medfödd dövblindhet. Det kan handla om utbildning till nätverk kring barn i förskole- och skolåldern så som vårdnadshavare, assistenter eller personal på korttidsboende. Det kan också vara nätverk kring vuxna så som assistenter i hemmet eller i gruppboende. Många personer med medfödd dövblindhet har ytterligare funktionsnedsättningar och nedsättning i både syn och hörsel är förekommande hos personer med flerfunktionsnedsätting.

Nedsättning i syn och hörsel påverkar personens spontana och medvetna handlingar då personen inte får information om omgivningen på samma sätt som hörande och seende personer. Det är viktigt att nätverket runt barn och vuxna får vetskap om strategier som stödjer kommunikationsutveckling och som bygger på känseln. Nkcdb har tagit fram en variant av AKKtiv kommunikationstrappa som är anpassad för barn med nedsättning i syn och hörsel från födseln Kommunikationsutveckling – en trappstegsmodell

Nkcdb har även en kurs för professionella som bygger på strategier i AKKtiv och som specifikt tar upp om barn med nedsättning i både syn och hörsel. Kursen vänder sig exempelvis till logopeder och specialpedagoger inom barnhabilitering och ges online varje år om efterfrågan finns. Hitta nästa kurs på vår sida med aktuella utbildningar.

Föräldrar till barn med medfödd dövblindhet behöver information och råd om hur de kan stödja sitt barns utveckling genom taktila strategier. Nkcdb har tagit fram en bok med konkreta tips och råd som främst riktar sig till föräldrar som har barn mellan 0 – 3 år När ditt barn inte ser och hör som andra barn.

Professionella som har till uppgift att stödja föräldrar gällande kommunikationsutveckling kan vara dövblindpedagoger, kommunikationspedagoger, specialpedagoger och teckenspråkslärare inom dövblindnätverk/team, eller logopeder och specialpedagoger inom barnhabilitering. Om barnet är patient både hos hörsel- och synverksamheter och barnhabilitering är det bra att ha en helhetssyn tillsammans gällande insatser omkring kommunikation till föräldrar.

Föräldrar till barn med medfödd dövblindhet har samma behov som andra föräldrar av att få träffa andra i liknande situation. Det kan vara svårt att anordna föräldragrupper och kurser i varje region då underlaget är väldigt litet. Sedan 2021 anordnar Nkcdb därför årligen en onlinebaserad föräldrakurs i samverkan med syn-/hörsel-/barnhabilitering. Kursen ges som en insats och kan journalföras hos den verksamhet från vilken barnet får insatser. Nkcdb ansvarar för genomförande för kursen och respektive verksamhet ansvarar för uppföljning med föräldrarna. Läs mer och anmäl dig på vår sida med kurser.