Flic Hub

Av Janne Koski

Visst minns ni alla den fiffiga lilla blåtandsknappen Flic, som vi dels skrivit ett inlägg om och dels använt oss av i några guider tidigare här på sidan. Till exempel Den smarta knappen FlicHitta telefonen med smarta Flic och Använda en Flic-knapp och en Android-enhet som en vibrerande dörrklocka.

Nu har skaparna av Flic lanserat produkten Flic Hub som främst ska underlätta användandet av Flic i hemmet, detta genom att knapparna nu paras ihop med hubben istället för en telefon/surfplatta som tidigare.

Så, varför är det bättre med en hub?

Flic har ända sedan lanseringen varit en användbar produkt för det smarta hemmet, dels för att den är trådlös och därför kan placeras där man vill ha en brytare men främst för att den haft stöd för att kunna styra en massa smarta produkter i hemmet så som exempelvis belysning, ljudsystem och diverse musiktjänster.  Problemet har varit att alla lösningar man byggt alltid varit bundna till en telefon eller surfplatta som ju då i sin tur också alltid behövt finnas påslagna i närheten av knapparna och dessutom vara utrustade med en stabil blåtandskommunikation för att lösningarna skulle fungera över tid.

Hubben tar nu över kommunikationen med knapparna och förbättrar därför lösningarna du vill använda dig av genom att alltid vara hemma, påslagen och optimerad för att kommunicera med knapparna.

Flic har också tagit fram en inlärningsbar ir-enhet som tillbehör till hubben vilket ger Flic möjligheten att kunna styra äldre enheter som tar sina kommandon via infrarött ljus så som tv-apparater och ljudanläggningar.

Enkel konfiguration

Att komma igång men hubben är enkelt. Utöver ström och nätverkskabel behövs bara en telefon/surfplatta med Flicapp för konfigurationsdelen. Efter att hubben och knapparna är parade kan du börja koppla tillgängliga tjänster till knapparna och vad som ska hända när du trycker på dina Flics precis som tidigare. Efter det är lösningen helt fristående och behöver bara appen de gånger man vill göra ändringar i sin konfiguration.

Nackdelar?

En nackdel som kan vara bra att tänka på när man använder sig av hubben är avsaknaden av återkoppling på ett knapptryck. Använder man sig av en Flic kopplat till en telefon kan man få återkoppling med ljud och vibrationer i sin telefon/platta eller klocka vilket nu alltså saknas.

Det saknas också ett antal funktioner som man kan nå om man kopplar knappen via sin telefon/platta, så om det är en specifik funktion som eftersträvas bör man kontrollera så att den säkert fungerar via hubben först.

Flic fyller kontinuerligt på med nya möjligheter och tjänster i sin app vilket gör knappen än mer användbar i både smartahemlösningar och till mobila anpassningar som inte är bundna till hemmet.