Kartlägga – vuxna

Vägledingshjulet med Kartlägga markerat. I mitten en bild på två personer där den ene klappar den andra på axeln. Illustration.Utöver att ge en grund för vidare planering av insatser  kan kartläggningen bidra till en ökad förståelse hos personen själv för sin situation, sina styrkor och utmaningar i olika miljöer och situationer (exempelvis hem, arbete och fritid). För en person med dövblindhet kan en kartläggning visa att fler aktörer behöver involveras i stödet runt personen. Det kan exempelvis handla om Arbetsförmedling, Försäkringskassa, handläggare inom kommunen tillexempel kring LSS- och SoL-insatser eller andra verksamheter som tillhandahåller viktiga stödinsatser.

I vissa fall, till exempel vid ytterligare funktionsnedsättningar, kan det vara aktuellt att involvera närstående eller att komplettera med andra bedömningar till exempel genom observationer.

Material för kartläggning

På första sidan om kartläggning hittar du exempel på material som kan användas vid kartläggning. Utöver dessa finns det andra, ofta yrkesspecifika, material eller metoder som är kopplade till en specifik funktion eller område. Det är viktigt att i dialog med den som har dövblindhet eller dess företrädare diskutera hur omfattande eller specifik kartläggning som ska göras.