Premiär för webbkursen om äldre som har problem med både syn och hörsel

Åtta rutor med tecknade bilder för varje avnitt av äldrekursenNu är den här, vår efterlängtade webbutbildning om äldre som har problem med både syn och hörsel. Den är, precis som äldreboken, lättillgänglig och aptitlig. Äldrekursen innehåller filmer, korta texter, tips och konkreta råd som gör stor skillnad för den som fått problem med två viktiga sinnen som gör det möjligt att uppfatta världen på avstånd.

Kursen vänder sig främst till alla dem som arbetar inom äldreomsorgen eller möter äldre på syn- och hörcentraler. Men vi tror att även anhöriga och äldre själva kommer att ha glädje av den.

Ladda ner i mobilen

Precis som äldreboken.se kan äldrekursen.se laddas ner på såväl dator som mobil och surfplatta. Att ha kursen i mobilen gör att den är till hands precis när man står i situationen.

Hur var det nu med belysningen? Och vad skulle jag tänka på vid dukning och måltid? Vad var det som var viktigt när man tar kontakt?

kvinna med ögonbindel och hörselkåpa hyvlar ost.
Hur mycket av osten hamnar på golvet?

Ett helt avsnitt, del två, handlar om att testa själv. Även om det aldrig går att fullt ut förstå hur det är att ha kombinerad syn- och hörselnedsättning kan man få en liten glimt av en annan verklighet än den vanliga. I del två finns både övningar och ett antal simulatorer som ger en chans att uppleva världen med makuladegeneration eller grå starr och samtidigt ha en hörselnedsättning.

Risk för felaktig demensdiagnos

Gruppen äldre med kombinerad syn- och hörselnedsättning växer och vi vet att alldeles för många riskerar att felaktigt misstänkas ha en demenssjukdom. Det är ytterligare ett viktigt skäl för att göra utbildningen.

Eftersom tiden är en bristvara, inte minst för personal inom äldreomsorgen har vi satsat på att filma många situationer, både de som skapar problem och de som visar på lösningar.

omslaget på äldreboken
Äldreboken kan laddas ner på mobilen eller surfplattan-

Det går fint att använda boken och webbkursen samtidigt. Ett tips är att göra det tillsammans, i arbetslaget. Så småningom kommer ytterligare en del i vår trestegsraket. Den kommer du att hitta i vår vägledning för dövblindspecifikt stöd på hemsidan.

På livsfas äldre ska vi publicera fördjupande material och forskning som handlar om både dem som haft dövblindhet under lång tid i livet och nu blivit äldre och de som drabbats av åldersrelaterade syn- och hörselnedsättningar. Den senare gruppen har inte alltid hunnit utveckla användbara strategier för att hantera sin vardag men konsekvenserna är ändå ofta likartade.

bild på whiteboard med texten duscha?
Ett av många konkreta tips.

I äldrekursen.se följer en liten grön glödlampa med genom hela materialet. När man klickar på den visas de allra viktigaste råden.

Ett tips är att klippa ut dem och sätta upp på väggen hemma hos den äldre personen:

Tänk alltid på att

  • Ta reda på hur personen hör och ser
  • Presentera dej och visa att du är där genom att ta fysisk kontakt. En lätt klapp på arm eller axel är ofta bra. Gör likadant när du går.
  • Se till att ljuset är så bra som möjligt. När ni samtalar ska ljuset falla på ditt ansikte så att den äldre uppfattar munrörelser
    Kvinna med grått hår till vänster, Ljust faller på kvinna med brunt hår till höger.
    Ljuset ska falla på dej, inte den äldre.

    och ansiktsmimik.

  • Prata tydligt men skrik inte. Se till att vara i samma rum och stå inte med ryggen emot eller munnen täckt. Prata inte samtidigt som du dammsuger eller har andra störande bakgrundsljud på.
  • Var sak på rätt plats – flytta inget utan att fråga. Nycklarna ska ligga på sin vanliga plats liksom sakerna i kylskåpet, garderoben, badrummet och så vidare. Allt ska organiseras så att den äldre hittar sina saker.
  • Utgå alltid från den äldres perspektiv. Fråga vad hon/han vill och behöver.
  • Eventuella hjälpmedel måste fungera. Glasögonen ska vara putsade och hörapparaten rätt inställd.

Äldrematerialet finns på äldrekursen.se och äldreboken.se

Vi på Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor hoppas det kommer till glädje. Berätta gärna för oss hur det fungerar. Kontaktuppgifter finns på hemsidan, www.nkcdb.se under fliken Om oss.

ANNE JALAKAS, text