Punktskrift
Punktskriften skapades och utvecklades under första halvan av artonhundratalet av fransmannen Louis Braille. Grundidén var att skapa ett taktilt alfabet som var så lätt att både skriva och läsa som möjligt. Det används idag över hela världen som det viktigaste taktila skriftspråket.
Uppbyggnad
Punktskriften har en logisk uppbyggnad med sex positioner. Alla bokstäver har en unik kombination av punkter.
För att skriva siffror används bokstäverna a-j som med ett förtecken framför tolkas som siffror istället. På samma sätt använder man förtecken för att skilja versaler och gemener.
På punktskriftsdisplayer till datorer används ofta istället åtta punkter för att skriften ska bli mer kompakt. Då använder man de två nedre punkterna för att markera versaler respektive siffror i samma tecken.
Att lära sig punktskrift
Många tycker att punktskrift verkar väldigt svårt att lära sig och undviker det därför. Det är sant att det tar lång tid att bli en snabb läsare, eftersom det tar tid att träna upp den taktila avläsningen. Men eftersom det trots allt är det bästa alternativet som finns för att få tillgång till bokstäver om man inte kan läsa med ögonen kan det vara värt det. Det är också möjligt att ha användning för punktskriften för uppmärkning, korta meddelande med mera även om man inte ännu blivit en snabb läsare.
Det finns många olika material att använda i inlärningen. SPSM har flera läromedel för barn som ska lära sig punktskrift, däribland ett webbaserat läromedel som heter Punktraketen. Det finns även en förteckning över tillgängliga utbildningsmaterial för vuxna som vill lära sig punktskrift som Punktskriftsnämnden sammanställt dokumentet Läromaterial för vuxna punktskriftsanvändare.
Att lära sig läsa punktskrift med synen för att kunna förstå och stötta en person som behöver läsa med fingrarna är inte alls lika tidskrävande. Det finns flera olika material som är skapade även för detta, till exempel Knäck koden från SPSM och Punktskolan från SRF.
Hjälpmedel för att läsa punktskrift
Det finns både displayer som kan visa text från en skärm i punktskrift, och skrivare som skriver ut texter i punktskrift. Man kan alltså förenklat säga att all text som finns digitalt även är tillgänglig i punktskrift. Läs med om detta under Allmänt om synhjälpmedel.
Vill du veta mer om punktskrift
Det finns mycket skrivet både om punktskriften och om Louis Braille. För att få en grund om punktskriften kan SRFs sida om punktskrift vara bra. Även Punktskriftsnämnden har en sida om punktskrift och har även mer material att ladda ner.