Vem står utanför dörren?

Av Karin Jönsson

En ständigt återkommande fråga

Obehaget att öppna när man inte vet vem som ringer på dörren är ett stort problem för många personer med synskador, och ännu större för personer med dövblindhet. Därför håller vi ögonen öppna efter användbara lösningar, och när vi nu åter fick frågan för några veckor sedan insåg jag att 2 av de produkter jag testat det senaste året är värda att berätta om.

Frågan vi fick denna gången löd ”Finns det en bra kamera med belysning så att man lättare ser vem som är utanför?”. Här nedan kan ni läsa vårt svar, men har du själv tips på någon annan bra lösning så låt oss gärna ta del av den genom epost till teknikgruppen@nkcdb.se

De produkter jag testat har jag använt inne på min privata tomt, och där får man ha kameror utan särskilt tillstånd. Men om man vill använda dem i t ex trapphus eller liknande måste sätta sig in i vilka lagar och regler som gäller, och Integritetsskyddsmyndigheten har gjort ett försök till att förklara det på ett enkelt sätt på denna webbsida: Privatpersoners kamerabevakning.

Dörrklocka med inbyggd kamera

En avlång svart ringklocka med en rund knapp längst ner som ett finger trycker på, ovanför ses en rund kamera.

Jag har själv satt upp en Nest Hello på min ytterdörr och kan säga att kvalitén på bilderna från kameran är utmärkt – men det är klart att det beror lite på var dörren sitter, och bra belysning skadar inte. Mer info om denna hittar ni på https://store.google.com/se/product/nest_hello_doorbell  Den säljs nu av många teknik-återförsäljare i Sverige.

Anledningen till att jag ville testa denna är att om man betalar för tjänsten Nest Aware (50 kr/månad) så kan man även använda ansiktsigenkänning. Slutsatsen av testerna är att den är relativt bra, men ännu inte är på svenska utan bara engelska. Dock funkar appen i tal och punkt. Så om det ringer på dörren kan jag få meddelande på min mobil ”Doorbell ringing” och oavsett om det är någon som ringer på dörren eller bara går fram till den får jag info om det, är det någon känd får jag veta vem, t ex ”Ulf – Front door”, är det ingen som känns igen blir det ”Person – Zone 1. Your Front Door Camera spoted someone”.

Betalar jag för Nest Aware spelas det in korta videosekvenser när någon närmar sig dörren som sparas några dagar så att jag kan titta på dem i efterhand.

Oavsett om jag betalar eller inte kan jag titta direktsänt vem som är utanför dörren, och även prata med den personen från min mobil till en liten högtalare och höra vad som sägs utanför dörren. Det finns dock inte någon skärm på utsidan av dörren, så någon ömsesidig teckenspråkskommunikation kan man inte få till.

Det finns fler alternativ med liknande funktioner på marknaden, bl a har Ring en liknande och det kommer också nya alternativ efter hand.

Nackdelen tyckte vi var att den var lite svår att installera om man inte redan hade en ringklocka med strömförsörjning – och de flesta har numera trådlösa ringklockor. Så om det inte redan finns ström fram är det nog lämpligt att man låter en elektriker installera den.

Strålkastare med rörelseavkänning och kamera

En fyrkantig vit strålkastare med svart hölje och en kamera i nederkant

Jag har också testat en strålkastare från Netatmo med både rörelseavkänning och kamera https://www.netatmo.com/sv-se/security/cam-outdoor. Om man sätter en sån utanför dörren kan man alltid se om där händer något, men den är inte direkt kopplad till ringklockan. Däremot kan man även där få den till att spela in, den kan skicka notiser till mobilen om där kommer människor, fordon och/eller djur, och den går att nå på distans så att om jag hör något kan se vem som är där utan att behöva öppna dörren.

Eftersom det är kraftig strålkastare som slår på med automatik när man rör sig framför den kommer det alltid att vara ljus på den personen som står utanför dörren. Men där är ingen möjlighet för mig att kontakta den som är utanför dörren via strålkastaren, utan det är en envägs-information.

Även detta system finns det flera varianter av, det vi uppskattat med denna är att det är en bra strålkastare och att den inte avskräcker eftersom man inte tänker på att det är en kamera.