Förbättrad tillgänglighet i 112-appen

SOS Alarm har nyligen förbättrat tillgängligheten i 112-appen. Information som tidigare bara gick att ta del av om man kunde se en kartbild, kommer nu även i text som är möjlig att läsa med syntetiskt tal och punktskrift.

Kartbild från 112-appen som visar information om en plats där det pågår en händelse.SOS Alarm har en app för både iPhone och Android som heter 112-appen. Fram tills nu har problemet, utifrån ett dövblindperspektiv, varit att information om var något inträffat inte varit möjlig att läsa av i punktskrift eller med talsyntes, utan har enbart visats på en karta. Däremot har man redan innan kunnat få information om vad det är som hänt i klartext.

I den senaste app-versionen finns en ruta under informationen om vad som hänt, där det står var det hänt i förhållande till var jag själv befinner mig. Appen utgår alltså från min mobiltelefons GPS-information och ger mig information om hur långt bort händelsen inträffat samt i vilket väderstreck.
Har jag appen igång kommer jag även att kunna läsa av om jag flyttar mig närmare eller längre ifrån händelsen. Observera att det är bara när jag är inne i appen som det går att ta del av denna information. Det kommer inte någon ny varning om jag flyttar mig närmare en händelse.

Alla, inte minst personer med dövblindhet, borde ha 112-appen i sina telefoner och kunna använda den. Det betyder för många att de behöver få hjälp med installation och få lära sig hur den fungerar. En svårighet kan vara att information om pågående händelser bara finns just när de pågår i närheten. Men det går bra att visa hur appen fungerar, hur man hittar knappen för att ringa 112 och informera om var man kan hitta information när man fått en notis om en pågående händelse.

Det här gör 112-appen

112-appen har framför allt tre viktiga uppgifter för oss alla, och dessa tre är ännu viktigare för personer med dövblindhet:
1. Om du ringer genom att trycka på knappen ”Ring 112” inne i appen skickas automatiskt din GPS-position till SOS Alarm samtidigt som du pratar med dem och berättar vad som hänt. Du behöver alltså inte veta exakt var du är, utryckningen hittar ändå!
2. Om det händer något i din närhet får du notiser om detta, och kan gå in i appen och läsa mer information.
3. Om det går ut ett VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten), kommer denna information också i appen. Där finns också annan viktig samhällsinformation som viktiga telefonnummer och just nu var man kan få mer information om coronaviruset.

Mer information

Mer information om 112-appen hittar du på SOS Alarms webbplats

Ladda ner appen för iPhone i Appstore

Ladda ner appen för Android i Google Play