Tyst teaters ledare får pris

Svart kvinna, snaggad, står med armarna i kors
Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för Tyst teater. FOTO: Maryam Barari

Tyst teaters konstnärliga ledare Josette Bushell-Mingo är en av årets mottagare av Ganneviksstipendiet.

— Jag älskar att jobba med Tyst teater. Skådespelarna bevisar gång på gång att de har något unikt att bidra med till teatervärlden. Genom att lyfta teckenspråket som etablerat språk bryter vi normer varje dag, säger hon till Dagens Nyheter.

— Den här utmärkelsen leder förhoppningsvis till att fler människor får upp ögonen för mitt arbet vilket är den verkliga belöningen.

Föreställningar på teckenspråk

Josette Bushell-Mingo är skådespelare och regissör och sedan 2005 ledare för Riksteaterns Tyst teater som sätter upp föreställningar på teckenspråk.  Hon är uppvuxen i en arbetarfamilj i London. Som skådespelare i England har hon bland annat arbetat vid The Royal Shakespeare Company. 2004 flyttade hon till Sverige med sin man och ett år senare utsågs hon till konstnärlig ledare för Tyst teater.

Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål delar i år ut stipendiet för sjätte gången. Det går till fem konstnärer inom bild och form, teater, musik, dans och film.

Årets övriga pristagare är Cecilia Edfalk, konstnär, Örjan Andersson koreograf, Marin Fröst, klarinettist och dirigent och Stefan Jarl, filmare. Stipendiesumman är på 500 000 kr per person.