SVT-serie om unga med dövblindhet

Svartvita fotografier på Sofia, Simon och Sophie. Över deras bilder står det "Ung och Dövblind" i vit text. Foto.

Den 28e december hade SVT:s nya dokumentärserie ”Ung och dövblind” premiär. I serien får vi följa Sofia, Simon och Sophie i deras vardag som tre unga personer med dövblindhet.

Serien, som är i tre delar, följer de tre huvudpersonerna när de lever sina vardagliga liv, men också när de diskuterar hur det är att ha dövblindhet, när de delar erfarenhet med varandra och pratar om andras fördomar mot personer med dövblindhet. De får också testa på nya saker tillsammans, som att köra Go Kart. Förutom de tre huvudpersonerna förekommer andra personer med dövblindhet som svarar på de frågor som personer med dövblindhet ofta får.

Serien behandlar allt från vikten av ledsagning och känslan att bli av med sina LSS-timmar, till sex och relationer och att vara förälder med dövblindhet. Ett genomgående tema är vikten av planering i vardagen för att orka aktiviteter och kunna effektivisera sina ledsagningstimmar.

Serien är humoristisk med mycket värme men även inslag av allvar. Det dokumentära varvas av humoristiska sketcher om livet med dövblindhet och där ”dumma frågor” iscensätts.

I beskrivningen av serien på SVT Play står det att serien krossar fördomar och visar att det mesta är möjligt trots dövblindhet.
”Min hjärtefråga är att krossa fördomar. Men också att visa på att vi skiljer oss åt inom gruppen, att vi är väldigt olika”, säger Simon i serien.

Se serien här.

 

TEXT: Karen Catalán

Publicerad 29 december 2023