Stort intresse för Deafblind Internationals nätverk kring förvärvad dövblindhet

Intresset för Aquired Deafblindness Network (ADBN) växer och i dag har nätverket närmare 300 medlemmar i 17 länder. ADBN, som verkar under Deafblind Internationals paraply, strävar efter att öka förståelsen för förvärvad dövblindhet genom att utveckla kunskap som är baserad på forskning, levd erfarenhet och praktik.

Porträttbild dr Peter Simcock med stadsmiljö i bakgrunden. Foto.
Dr Peter Simcock understryker medlemmarnas viktiga roll och betydelse för nätverket ”Aquired Deafblindness”, som i dag har närmare 300 medlemmar världen över.

— Att växa och koppla samman personer med intresse för förvärvad dövblindhet världen över var viktiga mål när vi startade nätverket. Det är glädjande att varje medlem i dag kan nå ut till hundratals andra för att dela och utbyta kunskap inom ett smalt kunskapsfält, säger dr Peter Simcock som är ordförande för nätverket.

Peter Simcock delar samordnarrollen för nätverket med Liz Duncan och Femke Krijger. Medlemmarna är främst professionella inom dövblindfältet, men även forskare och personer som själva har förvärvad dövblindhet samt deras familjer.

För att driva på kunskapsutvecklingen arrangerar nätverket ett 30-45 minuter långt webbinarium varannan månad.

— De som föreläser är en blandning av nätverkets medlemmar, personer som lever med förvärvad dövblindhet eller professionella inom vård, omsorg eller den akademiska världen. Alla ställer upp på ideell basis och det är gratis att delta som åhörare, berättar Peter.

Nätverket ger även ut ett nyhetsbrev varannan månad.

— Innehållet i nyhetsbrevet bygger alltigenom på underlag från våra medlemmar. Det kan vara erfarenhetsbaserade berättelser eller information som vi hjälper till att sprida vidare. Vårt mål är att dela ett nyhetsbrev som engagerar och är intressant att läsa, säger Peter.

ADBN finns också som en privat grupp på Facebook. Där kan medlemmarna komma i kontakt och dela erfarenheter med varandra i ett snabbare format.

Moa Wahlqvist, forsknings- och utvecklingssamordnare på Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor, är en mångårig medlem i nätverket.

— Jag använder nätverket för att ta del av vad andra gör, vad som är nytt eller på gång inom området förvärvad dövblindhet. Nyhetsbreven är ett bra sätt att få lite omvärldskontroll. De webbinarier jag har deltagit på har också varit intressanta och känts välkomnande, säger Moa.

Peter understryker att nätverket helt och hållet bygger på medlemmarnas förmågor, intressen och bidrag. Han tycker att det är viktigt att utmana den ofta begränsade bilden av dövblindhet.

— Många associerar dövblindhet antingen till Helen Kellers enastående förmåga – eller till en person som är helt och hållet ”behövande och beroende”. Verkligheten är varken det eller det andra. I nätverket sätter vi en ära i att fira det som händer varje dag inom vårt område. Vi vill fånga och synliggöra det vanliga på bästa sätt. Det finns så många fler berättelser om dövblindhet att dela, avslutar Peter Simcock.

Här kan du läsa mer om Aquired Deafblindness Network på Deafblind Internationals webbplats

Så här blir du medlem i ”Aquired Deafblindness Network”

För att gå med i något av Deafblind Internationals (DbI:s) nätverk behöver du vara medlem. Det är gratis att gå med i DbI och även i nätverken. När du väl är med får du meddelanden från både DbI och nätverket, som innehåller information om konferenser och aktuell forskning.

Anmäl ditt intresse via detta formulär