Smarta klockor – kan de vara till någon hjälp?

Den har blivit en allt vanligare pryl, en klocka som utöver att visa vad klockan är också kan visa information från din mobiltelefon och hålla koll på var du är. Ofta mäter den också din puls och påminner dig om att röra på dig.

Utvecklingen av möjligheterna går snabbt, vilket inte är så konstigt när de båda jättarna Apple och Google slåss om att vara bäst.

Rent tekniskt kan man på samma sätt som med datorer och mobiltelefoner dela in dem i olika kategorier beroende på vilken grundläggande programvara, eller operativsystem, som de har. Störst idag är Apple Watch OS och Android Wear (från Google). Ett par pionjärer inom området är Pebble och Samsung som båda tillverkar klockor med sitt eget operativsystem.

Hjälpmedel för personer med dövblindhet

Operativsystemen är en grund som ger möjligheter att skriva olika program, eller appar som de kallas, till klockan. Ju fler klockor som finns, desto fler satsar på att skriva appar. Därför kan vi vara säkra på att utvecklingen kommer att gå snabbt, och att vi knappt ens kan gissa hur smarta klockorna är om 5 år…

Men redan idag finns det funktioner som gör att en smart klocka på många sätt kan fungera som ett hjälpmedel för personer med dövblindhet. Framför allt den taktila varseblivningen av alla olika händelser kan vara värdefull. Att få en signal på handleden som berättar att det kommit ett SMS som går att läsa på punktdisplayen kan vara mycket lättare och säkrare att känna när man är ute än att telefonen vibrerar.

Om man navigerar med en GPS-funktion i mobilen kan man få en signal när man ska svänga höger och en annan när man ska svänga vänster. I Apple Watch finns även talstödet Voice Over med som gör det enkelt att få klockan och alla funktioner i den att prata. Den kan alltså till exempel berätta vad klockan är samt läsa upp SMS och mail direkt i klockan.

Liknar varandra – men skiljer sig åt

De klockor jag pratar om här behöver vara kopplade till en mobiltelefon. Naturligtvis utan sladd, och man kan använda vissa funktioner även utan mobiltelefon i närheten, t ex när man motionerar. Den troliga utvecklingen är att klockorna i sig själva om några år är tillräckligt smarta, så att de inte behöver vara kopplade till en mobil. Kanske kommer de helt att ersätta mobiltelefonen för kommunikation.

Även om klockorna liknar varandra så skiljer de sig naturligtvis åt, både i utseende, funktioner och inte minst pris. En viktig skillnad är att en Apple Watch bara kan kopplas till en iPhone. Den kan inte kopplas till någon annan modell av mobiltelefon och inte heller till en iPad. En klocka med Android Wear eller en Pebble-klocka kan man däremot koppla både till Androidtelefoner, iPhones och iPads.

Taktil varseblivning

Att jag tar upp iPads är för att de idag helt saknar taktil varseblivning. Alla mobiler har någon form av vibrationssignal, men iPaden saknar detta. Eftersom iPads idag blir allt vanligare som alternativ-telefoner är detta ett problem som alltså inte en Apple Watch löser, men om telefoni-programmen är rätt skrivna kan en Android Wear klocka eller Pebble klocka göra det.

Jag har redan berättat att Apple Watch kommer med inbyggd Voice Over. Dessutom har den en annan variant av taktil varseblivning än de andra. De andra klockorna, såvitt jag vet i alla fall, använder samma typ av vibration som mobiltelefonerna. Apple Watch har en varseblivning som mer känns som en diskret knackning på handleden. För mig känns den distinktare, och lättare att skilja olika signaler för olika händelser åt – men det är naturligtvis en helt personlig känsla…

Karin Jönsson