Oktober: AKK awareness month

Oktober är internationella månaden för AKK-medvetenhet. AKK står för alternativ och kompletterande kommunikation och syftet med en specifik månad är att öka medvetenhet om AKK.  Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor (Nkcdb) tipsar om aktiviteter och material denna månad för att öka kunskapen om AKK vid medfödd dövblindhet.

Nkcdb:s resursgrupp för kommunikation har arbetat fokuserat under en längre tid med att sprida information om AKK och dövblindhet. Monika Estenberger, pedagog på Nkcdb, är samordnare för gruppen och berättar att sedan resursgruppen bildades 2021 har gruppen arbetat fram och erbjudit ett antal webbinarium och kurser.

En av kurserna vänder sig till habiliteringspersonal vilka möter barn med nedsättning i både syn och hörsel utöver sin diagnos. Kursen tar upp om olika kommunikationssätt och anpassningar som behövs för barn med dövblindhet. Emma Gotthardsson, logoped på barn- och ungdomshabiliteringen Region Skåne, har varit en av deltagarna på kursen. Emma arbetar också som vägledare för AKKtiv – AKK tidig intervention. AKKtiv är en utbildning för föräldrar som erbjuds av habilitering, logopedmottagningar eller BVC och ger kunskap om kommunikationsstöd.Texten "Check it out! Vibes of ACC" i gula och röda bokstäver, texten "ACC awareness month" i en röd pratbubbla samt texten "is acc october 2024 #AACaware24" i röda och rosa bokstäver.

“Nkcdb:s kurs har på ett fint sätt förmedlat hur komplext det är att tillägna sig ett kommunikationssätt när man inte tar in omgivningen på samma sätt som de man kommunicerar med. Att hitta gemensamma referenser och samtalsämnen och att tolka reaktioner och uttryck kan vara utmanande och kräva mycket stöd. Kursen har förmedlat detta och hur man kan göra för att stötta föräldrar och andra runt barnet så att barnet får alla chanser att utvecklas”, berättar Emma.

Förutom kurser har resursgruppen för kommunikation arbetat fram ett antal guider som ger tips på hur olika AKK-former kan anpassas för att fungera i taktil kommunikation. De handlar om taktila tecken, socialhaptiska signaler och föremål. Dessa guider är ett bra sätt att sprida information. Många uppskattar det enkla formatet, de är lätta att dela ut till föräldrar och personal som har nytta av tipsen, förklarar Helene Ahnlund, logoped och dövblindpedagog på Dövblindmottagningen i Region Skåne – en av konsulterna i resursgruppen. Just nu håller vi på med en ny guide om teckenspråk så håll utkik på vår webbplats!

 

TEXT: Caroline Lindström

Publicerad 18 oktober 2024