Smarta högtalare som kallas ”hemassistenter”

2 smarta högtalare, Amazon Alexa Echo Dot och Google Home Mini
Amazon Alexa Echo Dot & Google Home Mini

Av Janne Koski

Så var det dags att ta en liten titt på ny teknik som snabbt håller på att erövra världen, nämligen smarta högtalare, AI-högtalare, hemassistenter eller digitala röstassistenter för smarta hem som de också kallas. Konceptet är egentligen något som de flesta av oss redan kommit i kontakt med men nu i nytt format. De flesta känner vi nog till att styra mobiltelefonen med Siri och kanske till och med Google Assistant sedan tidigare som båda två kvalar in som digitala röstassistenter. Grunden är alltså att man ska kunna beordra ”assistenten” med hjälp av rösten till att utföra en uppgift, och att ”assistenten” efterhand anpassar sig efter dina tidigare önskemål.

Skillnaden i formatet är att de nu tagit klivet från våra telefoner och surfplattor till fristående enheter som ska placeras i våra hem och där fungera som röststyrda assistenter. Företagen Google och Amazon är i dagsläget de som med Google Home och Amazon Echo är störst inom smarta högtalare men konkurrens finns från stora företag som bland annat Microsoft, Apple och Samsung.

Installation och funktion

Att komma igång med en smart högtalare är relativt enkelt. Anslut högtalaren till ett vägguttag och ladda hem respektive app till din telefon/surfplatta för att konfigurera enheten till ditt Wifi. Knyt sedan de prylar och konton du vill styra, så som exempelvis smarta lampor, din TV, Spotify med mera till högtalaren. När detta väl är gjort ligger högtalaren som också är utrustad med en mikrofon och lyssnar efter kommandon från dig. Ett kommando måste alltid påbörjas med en sorts hälsningsfras som får assistenten att vakna och börja utföra dina önskemål. För Google Home är frasen ”Ok Google” och för Amazon Echo är det namnet ”Alexa” som väcker enheten. Efter att enheten är väckt så kan den användas precis som Siri. Ställ frågor om väder, planera inköp, sköt din kalender, googla, spela musik, tänd/släck lampor, starta/stäng TV:n, ring och skicka meddelanden med din telefon, öppna/stäng garageporten, ja det finns till och med smarta lås till ytterdörren som är kompatibla med hemassistenterna och mer därtill.

Det går att aktivera ett litet pling i högtalaren för att på så sätt få återkoppling om att den dels hört din hälsningsfras och ett till för att markera att du gett ett kommando. Efter att du gett ditt kommando kommer högtalaren att försöka utföra uppdraget och du får sen återkoppling på resultatet genom en talad röst som förklarar vad den gjort eller om det skulle vara så att den inte kunna göra det du vill. Båda företagen uppdaterar kontinuerligt sina enheter med nya funktioner så det som inte är kompatibelt idag kanske är det imorgon.

Nackdelarna

Massor av lovande möjligheter som ni märker men som vanligt när det kommer till teknik finns det nackdelar att ta med i beräkningarna också. Den absolut största nackdelen just nu är att dessa enheter saknar svenskt språkstöd, alla kommandon måste alltså ges på Engelska. Svenskt språkstöd är förhoppningsvis på gång men inga datum för lansering av detta finns att hitta. Dock har Google just lovat att svenska finns med bland de språk som ska lanseras ”under 2018”.

En annan nackdel är tillgängligheten för dessa produkter som helt bygger på ljud för att det ska fungera bra. Det går att anpassa tillgängligheten med automatiseringsappar som Tasker och IFTTT för att utöka användarvänligheten och till och med få ett visst svenskt språkstöd, men då måste en telefon eller surfplatta finnas med i leken. Vi kommer säkert att få anledning att återkomma när det gäller tillgängligheten till dessa.

Tänk också på att kolla upp om det du vill styra därhemma är kompatibelt med någon av dessa enheter innan ett eventuellt köp.