Det har funnits möjlighet att styra både datorer och mobiltelefoner med rösten i många år, så röststyrning i sig är inte nytt. Nyheten är hur dessa så kallade ”assistenter” nu utvecklas och anpassar sig efter hur just du använder dem.
Google Assistant lanserade Google 2016, och är en efterföljare till Google Voice search och Google Now. Alla tre har gemensamt att man kan väcka dem genom att säga ”Ok, Google” och sen ställa sin fråga eller be “assistenten” utföra något specifikt. Google Assistant är tänkt att kunna hjälpa dig med nästan allt, nästan överallt. Tjänsten har dock sedan lanseringen inte haft ett svenskt språkstöd fram tills i förra veckan då Google gick ut med att de nu gradvis kommer att rulla ut en uppdatering till kompatibla enheter som då ger Google Assistant ett svenskt språkstöd.
Den stora skillnaden mellan Google Assistant och de tidigare virtuella assistenterna kallas AI eller artificiell intelligens. AI ger “assistenten” möjligheten att lära känna dig genom att lagra information om dig allteftersom du använder dig av den. AI ger den också möjligheten att kunna ställa relevanta motfrågor när du söker efter nåt på internet för att på så vis kunna ge dig så exakta uppgifter som möjligt gällande din fundering. Tidigare var du som användare tvungen att lära dig exakt vilken fras du skulle använda för att få olika saker utförda, nu är det alltså “assistenten” som försöker lära sig förstå ditt sätt att kommendera.
Att “assistenten” lär känna dig genom att lagra informationen du ger den kan till en början kännas som en lite obehaglig tanke. Men börjar man begrunda möjligheterna i det så ser man snabbt alla de positiva sidorna som kan gynna en i vardagen framöver.
Tala till exempel om för “assistenten” var du jobbar, vilka tider du har på jobbet och på vilket sätt du tar dig till och från jobbet. “Assistenten” kan då hjälpa dig med att anpassa din väckning på morgonen utefter rådande väder och trafik.
Ett annat exempel kan vara att låta “assistenten” veta vad du är allergisk mot för att på så sätt anpassa receptsökningar utefter det.
“Assistenten” kommer att lära sig alltmer ju mer du använder den, tack vare sin AI och kan därför utvecklas för att hjälpa dig på ett bättre sätt med tiden.
Det svenska språkstödet kommer till en början att nå våra telefoner och andra kompatibla bärbara enheter. Framöver blir det möjligt att använda det i flera enheter i vårt hem och i vår bil som också använder sig av Google Assistant, så som till exempel den smarta högtalaren Google Home. Vill man testa Google Assistant på sin Iphone går det alldeles utmärkt då den finns att ladda hem på Appstore inom ett par veckor.
Mer info om vad som finns och vad som händer med Google Assistant hittar du här: https://assistant.google.com/
Kompatibla tjänster
Det går såklart att koppla till fler tjänster till “assistenten” för att kunna komma åt att styra dessa med rösten. Några exempel för hemmet är belysningen, TV:n och olika musiktjänster. Fler och fler företag öppnar sina produkter för detta, och intresset kommer så klart att öka i Sverige nu. Redan nu har svenska företag som ICA, SAS, SJ och H&M kopplat sina tjänster till Googles plattform. Mer om hur dessa bolag tänkt att vi ska använda Google Assistant tillsammans med dem kan ni till exempel läsa här:
https://computersweden.idg.se/2.2683/1.705654/sj-hm-ica-google-assistant
/Janne Koski