FM-system för personer med dövblindhet

Fråga:

Jag har några dövblinda pat som är aktuell för Fm-system men innan jag sätter igång utprovningarna skulle jag vilja höra vad ni ute i landet ordinerar för hörseltekniska hjälpmedel (FM system) till dövblinda personer och vad som fungerar bäst utifrån en dövblinds behov. Har tidigare provat DM10 och DH10 (DT20 mottagare till CI pat) men upplever hanteringssvårigheter och skulle vilja veta om någon annat fungerar bättre som exempelvis RogerPen eller Roger Inspiro och i sådanfall hur har resultatet blivit.

Svar:

Vi har bett om erfarenheter från DB-teamen i Stockholm, Göteborg och Malmö samt SPSM:s expert på hörselhjälpmedel och har nedan sammanfattat det vi fått veta.

Vi har utgått från att de som provar ut dessa hjälpmedel är kunniga inom hörselteknik, så bortsett från att markera att kvalitén är extra viktig för personer som även har synnedsättningar är detta inte någon utvärdering av ljudkvalitén utan bara hanteringen med dålig eller obefintlig syn.

Den korta sammanfattningen är att detta idag är en icke dövblindanpassad teknik som skulle behöva förbättras!

Vi har fått in följande kommentarer om de olika systemen som används:

Comfort Audio-systemet har generellt fungerat bra till vuxna personer. Problemet är att allt baseras på synen men i viss mån kan man göra inställning för tex laddning av enhet. Att den stängs av med automatik när man laddar även om jag glömt det tex. Men att själv ändra inställningarna i systemet från att koppla in extern mikrofon till att koppla ihop med tex en dator är svårt och kräver användbar syn.

Comfort har nu kommit med sin nya teknik som sköts via en touchdisplay (som en smarttelefon). Jag har jättesvårt att se hur vi ska kunna förskriva denna tekniken till vår målgrupp.

Roger inspiron är ett enkelt system när det gäller att sammankoppla olika enheter i ett nätverk. Det gör man med enkel knapptryckning. Bekräftelsen att man lyckats koppla samman visas på en display så det är ju den lilla detaljen….

Roger Pen är svår att hantera utan syn med små lampor som inte syns och som blinkar i olika färger och små knappar som är svåra att märka upp…

Comfort Contego kräver en del träning och uppmärkning.

Som samtals-förstärkare rekommenderas Comfort Duett. Enkel med tre tydliga knappar och ett bra ljud!

Utvecklingen

Det vi nu hoppas på är att tekniken med smarta mobiler med inbyggd tillgänglighet snart ska bli användbara och förskrivningsbara med t ex separata mikrofoner. Transistor har lanserat sitt system T-Talk och vi har bett att få testa men ännu inte fått någon information om hur bra det fungerar med de inbyggda hjälpmedelsfunktionerna.