Apptips: Dolphin EasyReader

Logo för EasyReader

Namn: Dolphin EasyReader, Reading app for Dyslexia & VI

Operativsystem: iOS, Android

Pris: Gratis (finns även för Windows och Mac, men då kostar den)

Av: Ronnie Widmark & Karin Jönsson

Anledningen till att vi tipsar om denna app är att den vänder sig till alla personer i behov av att få texter upplästa – oavsett om det är på grund av synskada eller dyslexi. Den är ett dessutom gratis. Funktionerna för uppspelning är som i en modernare Daisyspelare, men man kan också söka och hämta böcker bland annat från Legimus och Inläsningstjänst direkt i appen. De filformat som stöds är: Daisy 2, Daisy 3 samt Epub 2 & 3. Dessutom kan man även klistra in innehållet från klippbordet som en egen bok i appen. Det betyder att man kan skapa böcker av t ex webbsidor, e-postmeddelande, PDF-filer mm på ett enklare sätt.

En DAISY-bok är en talbok, vilket innebär att den är inläst antingen av en person eller av en syntetisk röst. Men för de böcker som i Legimus betecknas som talbok med text får man också tillgång till hela texten. Det betyder att det också går bra att läsa boken i t ex EasyReader i punktskrift eller med den talsyntes som man hör bäst. För alla som kan och vill läsa sina böcker i punktskrift öppnar alltså detta ett enormt stort bibliotek av böcker.

Appen EasyReader ger möjligheter till en rad anpassningar. Här är några exempel:

  • Läshastighet
  • Om det är en bok med text kan man också välja röst, tonhöjd, volym, pausering, ändra uttal i egen ordbok och uttalslista mm.
  • Ändra textfonter
  • Ändra marginaler, radavstånd och avstånd mellan ord
  • Ändra färginställningar för text, bakgrund och markering

Den som idag använder Legimus egen app, kommer känna igen sig i funktionerna och appen fungerar samtidigt även med andra leverantörer som Inläsningstjänst, Bookshare, Project Gutenberg med flera.
En extra bonus jämför med liknande appar är att användare av EasyReader även kan få valfria texter upplästa – i samma app, med samma anpassningar. Funktionen kallas för ”klippbordstexter”. Valfria textfiler går även att få upplästa i Legimus’ app men kräver då några fler moment. I EasyReader räcker det att markera all text, t ex ett längre mail eller något intressant på en webbsida, kopiera och klistra in texten i ”Mina klippbokstexter”. Det blir då en egen ”bok” som kan sparas och läsas hur många gånger man vill.

För att komma igång behöver användaren skapa ett Dolphin-konto vilket är relativt enkelt även om några kan behöva stöd. Angående hjälp och stöd finns det bra instruktioner kopplade till appen vilket inte är en självklarhet.

Exempel på hur appen skulle kunna användas av person med dövblindhet:

Oavsett hjälpmedelsbehov kan man använda samma app till alla böcker och texter som man vill få upplästa. Det minskar behovet av inlärning och förmågan av bra minne. Dessutom är det relativt smidigt att söka upp böcker och ladda ner dem.

Länk till utvecklarens hemsida (engelska): yourdolphin.com/en-gb/products/individuals/families/easyreader
Länk till appen på iTunes store: https://itunes.apple.com/us/app/dolphin-easyreader/id1161662515?mt=8
Länk till appen på Google play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.yourdolphin.easyreader&hl=sv
Mer om Daisy: https://www.mtm.se/var-verksamhet/talbocker/produktion-av-talbocker/daisy-teknik/
Mer om Legimus: www.legimus.se
Mer om Inläsningstjänst: www.inlasningstjanst.se
Mer om Bookshare: www.bookshare.org
Mer om Project Gutenbergs böcker på svenska: www.gutenberg.org/browse/languages/sv