Button Mapper

Logon för Button Mapper, en cirkel som består av 4 delar medolika vita synboler mot bakgrund i olika vita färger.

Av Janne Koski

Skulle du vilja ha möjligheten att öppna din favoritapp bara genom att trycka en gång på volymknappen i din telefon? Eller kanske slå igång ficklampsfunktionen genom att dubbeltrycka på hemknappen? Äger du dessutom en Androidtelefon så är Button Mapper apptipset för dig.

Button Mapper ger dig nämligen möjligheten att på ett enkelt sätt koppla telefonens funktioner, appar och genvägar till de fysiska knapparna. Button Mapper finns att hämta på Google Play. I gratisversionen kommer du åt att göra förändringar på några av telefonens fysiska knappar så som hemknappen och volymknappen. Vill du låsa upp tillgången till hela appens funktionalitet som är omfattande kan du köpa pro versionen för 30 kronor. Byt plats på tillbakaknapp och senaste apparknappen och koppla till en vibrationsåterkoppling till de fysiska knapparna är några exempel på vad pro versionen ger dig.

Hur funkar det då?

Button Mapper är enkel att komma igång med. Starta appen, välj en av de fysiska knapparna i listan och koppla en funktion, app eller genväg till den.

Skärmdump på inställningsmenyn, val som Recent App Button, Volume Button, Headset Button, Add Button och More OptionsSkärmdump på inställningarna, val som Volume Up Customize, Volume Down Customize mm

Att tänka på

Tänk på att originalfunktionen för knappen man valt ibland kan försvinna i och med att man kopplar något annat till den. Kopplar du till exempel ficklampsfunktionen till ett tryck på volymknappen så kommer den knappen inte längre ändra volym utan bara tända och släcka ficklampsfunktionen. Då skulle funktionen för att ändra volymen med fördel kunna kopplas till ett dubbeltryck på volymknappen istället.

Det kan också vara värt att tänka på att funktionaliteten och mängden möjligheter kan skilja mellan olika modeller av mobiltelefoner/surfplattor och beroende på vilken tillverkare man valt att köpa av.