Apptips: Tic Tac Toe

Logo för appen Tic Tac Toe

Operativsystem: iOS, Android

Pris: Gratisversion (Betalversion finns för att slippa reklam – Tic Tac Toe Pro)

Av Ronnie Widmark

Som ett bidrag till höstens ökade inomhusaktiviteter kommer här ett apptips om det klassiska strategispelet luffarschack. Spelet har många olika namn världen över och appens namn syftar på uttrycket ”tripp trapp trull”. Det finns en uppsjö av appar inom samma område och detta är bara ett exempel men som jag ser har stöd för viktiga hjälpmedelsfunktioner. Om du vill satsa stort finns det världsmästerskap i luffarschack som hålls vartannat år, där Vladimir Sushkov från Ryssland innehar mästerskapstiteln sedan augusti 2017 i Taipei. Men som tur är kan appen även användas till mer realistiska målsättningar, som att försöka vinna över mobiltelefonen/plattan, någon du känner eller mot spelare över internet (online). För den som vill slippa reklamlänkarna går det att köpa sig en Pro-version. Dock innehåller denna gratisversion inte alltför störande reklam vilket ger möjlighet att testa ordentligt innan eventuellt köp.

Exempel på hur appen skulle kunna användas av person med dövblindhet:

Appen finns till både iOS och Android men fungerar bäst för iOS när behov av skärmläsare finns. Androidversionen fungerar inte bra för skärmläsarprogram men kan i stället rekommenderas när någon vill ha en visuellt tydlig app med stora tryckytor över själva spelplanen. Spelplanen består av totalt nio rutor vilket kan öka möjligheten till att ”överblicka” spelplanen med hjälp av skärmläsarprogrammet VoiceOver. Användare av VoiceOver kan navigera sig genom spelet med endast några undantag för annorlunda benämningar av knappar Spelplanens nio rutor är benämnda med varsin siffra från 1-9 (ungefär som på en mobiltelefon) vilket ger spelaren möjlighet att navigera och placera sitt nästa drag på rätt plats.

Om målsättningen med att använda appar är en ökad delaktighet eller självständighet i vardagen, är det viktigt att det finns möjlighet till hjälp med anpassningar, utbildning och support.

Länk till appen på iTunes store:
https://apps.apple.com/se/app/tic-tac-toe-free/id289278457

Länk till appen på Google Play:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.optimesoftware.tictactoe.free