När synen var bättre älskade hon programmet ”Stjärnorna på slottet”. Aldrig kunde hon föreställa sig att hon själv skulle vara gäst i ett liknande program.
Söndagen den 16 oktober kan vi se Anne-Maj Magnström som en av de fem deltagarna i säsong två av SVT:s realityserie ”Profilerna”. Till skillnad från de övriga deltagarna har hon dövblindhet.
— Jag tror serien kommer att öka förståelsen för och kunskapen om dövblindhet. Vi vill inte få stämpeln ”det är synd om” eller ”oj så duktig” utan vara som alla andra, säger hon.
Alla deltagare kommunicerar via teckenspråk och har valts ut för att de är just starka profiler. Det stämmer verkligen på Anne-Maj Magnström som tagit sig igenom många svåra situationer i livet.
Först när Anne-Maj Magnström var fyra år upptäcktes att hon var döv. En tid senare att hon har Usher syndrom typ 1, vilket innebär att hon även har näthinnesjukdomen retinitis pigmentosa. Den leder till satt synfältet gradvis minskar så att man till slut blir blind eller bara har kvar ett mycket begränsat synfält som kan jämföras med ett kikarsikte.
E-böcker blev räddningen
Att leva med en progressiv sjukdom innebär att ständigt tvingas till nya livsomställningar. Det som fungerat hittills kanske inte gör det längre. För Anne-Maj Magnström som alltid älskat att läsa böcker var det tufft att inte längre kunna läsa tryckta pappersböcker. Lyckligtvis har tekniken varit till hjälp.
— Numera är jag storkonsument av e-böcker tack vare möjligheten att invertera färg, i mitt fall välja vit text på svart botten, och välja den största storleken på bokstäverna i min Ipad. Jag läser 1-2 böcker varje vecka.
När synen försämrades blev det också svårare att ta sig fram. I dag är vit käpp och ledarhund är viktiga för att livet ska fungera.
För några år sedan fick trebarnsmamman Anne-Maj Magnström bröstcancer. Behandlingen var tuff men nu är hon tillbaka och arbetar numera som lärare i dövblindkunskap och dövblindtolkning på Västanviks folkhögskola.
— Alla dessa erfarenheter gjorde att jag fick vara med i programmet. Genom min livserfarenhet ses jag som en stark kvinna som kan vara en förebild för andra.
En vecka i skärgården
Profilerna utspelas under en intensiv vecka i Göteborgs skärgård. I ett avsnitt delar Anne-Maj Magnström ut ögonbindlar till de övriga deltagarna som också får prova att gå med vit käpp, vilket är en omskakande upplevelse. Under tiden fixar kocken Fredrik Lindvall middag åt profilerna. Det blir samma rätt som han och Anne-Maj Magnström lagade tillsammans i ett matlagningsprogram för drygt 20 år sedan.
Varje deltagare har två “egna” avsnitt, en i hemmiljö och en på Björkö. Anne-Maj Magnström är först ut och är förutom de två första programmen med i vartannat avsnitt i serien.
Vilket var det starkaste intrycket från inspelningen?
— Hur mycket dövblindtolkarna betydde för att jag ska skulle kunna vara delaktig och göra programmet tillsammans med de andra.
När två sinnen, syn och hörsel som också är våra viktigaste sinnen, är nedsatta eller inte fungerar alls, krävs det mycket mer energi för att hänga med. Så var det även här.
Dövblindtolkarna gjorde ett bra jobb
— Ibland blev jag trött under inspelningen. Och vilket högt tempo det var i teckenspråket. Mina dövblindtolkar gjorde ett bra jobb, det kommer ni att märka, säger Anne-Maj Magnström och skrattar.
— Det är viktigt med kvalificerade tolkar som inte tar plats i TV-rutan. Jag visste att de jag valde skulle klara av det.
Mitt under förberedelsearbetet tvingades Anne-Maj Magnström överklaga Leksands kommuns beslut om personlig assistans. Efter att i alla år ha klarat sig själv hade synen blivit så dålig att hon ansökte om assistans.
—Och så fick jag avslag! Då kände jag att jag inte räckte till och var på väg att hoppa av TV-projektet.
Så blev det lyckligtvis inte. Första avsnittet sänds 16 oktober klockan 18 i SVT2. Programmen kommer att tolkas. Första säsongen av Profilerna ligger på SVT Play.
Text: ANNE JALAKAS
Foto: SVT