Äldreboken visar hur små insatser kan ge stora resultat

Två äldre sitter på en parkvänk,. Kvinnan har ljusblå kappa och mörkblå hatt. Mannen ljusbrun hatt, fluga och brun rock och en köpp i handen. Kvinnan håller i en mobil.Nu är den klar, vår efterlängtade bok om äldre som har problem med både syn och hörsel.
Här finns massor av tips för att förbättra vardagen. Det handlar om att möblera smart, att aldrig prata med ryggen mot den äldre eller stå i motljus så att den äldre inte kan uppfatta munrörelser.
Eller att låta saker och ting stå på sin vanliga plats och inte flytta på nycklar eller medicinburkar. Många tips är enkla men ger stor effekt. Andra kräver lite större insatser.

Beställ boken  kostnadsfritt från nkcdb.se eller läs den i mobilen på äldreboken.se

Många äldre har levt länge och klarat sig utmärkt med nedsättning av antingen syn  eller hörsel. När båda sviktar blir allt annorlunda – och svårare.

Stora delar av livet drabbas

Äldreboken handlar både om dem som fått problem sent i livet och om personer med förvärvad dövblindhet  som haft nedsatt syn och hörsel länge. Även om orsakerna är olika blir konsekvenserna ofta likartade.

En kvinna i orange tröja sitter vid ett bord, Hemtjänsten tar henne lätt i armen och pratar med henne i ögonhöjd.
När man pratar i ögonhöjd och tar lätt fysisk kontakt med den äldre fungerar det mycket bättre.

Det blir svårt att ta emot information – en så självklar sak som att läsa julkort kan bli helt omöjlig. Kommunikationen drabbas och det blir problem med att röra sig fritt och säkert i omgivningen.

Många reagerar med att dra sig undan släktmiddagar och undviker att gå ut. Ibland tror omgivningen att det handlar om demens  – trots att orsaken i  själva verket är syn- och hörselnedsättning.

Små insatser gör stor skillnad

Bokens budskap är att små insatser kan göra stor skillnad. En så enkel sak som att lägga  en tablett i avvikande färg mellan bord och tallrik, eller servett mellan kaffekopp och fat,  och att försöka undvika vit mat på vit tallrik kan göra måltiden till en fin upplevelse i stället för ett stressmoment. Genom att träna balansen går det att undvika fallolyckor.

Dämpa bullret och se till att ljuset faller rätt

Att dämpa onödigt buller och se till att ljusförhållandena är bra kräver inga dyra installationer men gör stor skillnad. Att samla upp sånt som ramlat ner på golvet i en korg och ställa den på en bestämd plats för det lätt för den äldre själv att lägga tillbaks fjärrkontrollen eller medicinburken på sin rätta plats.

En hand håller en korg som innehåller fjärrkontroll och medicinburkÄven om boken i första hand har skrivits för att underlätta för dem som arbetar inom äldreomsorgen kan den användas av den äldre själv, inte minst för att berätta för omgivningen vad just han eller hon tycker är viktigt.

Boken är med avsikt både tunn och liten. Den passar lika  bra i fickan som på köksbordet. Den går också att ladda ner på surfplatta eller mobil. Sök äldreboken.se