Vem står utanför dörren?

Fråga: Jag får flera frågor om hjälpmedel för att veta vem som står utanför dörren. Seende kan använda ”ögat” och titta ut, hörande kan ropa och få svar. Vad finns för personer med dövblindhet – om inte besöket är planerat eller att man har haft SMS-kontakt innan?

Vi håller med om att detta är ett viktigt problem, och har varit så länge. Det positiva är att teknikutvecklingen nu har gett oss en del nya (eller billigare) lösningar och att vi tror att utvecklingen kommer att ge oss ytterligare möjligheter de närmaste åren.

Det finns naturligtvis olika lösningar för olika brukare – till de som har synrester kan man idag för rimliga pengar sätta upp en kamera så man kan titta på vem som står utanför dörren i sin mobil, padda, dator eller på en fristående bildskärm. Allt beroende på hur huset/lägenheten ser ut, brukarens syn och synfält samt egna önskemål.

En intressant förlängning av kameralösningen är ansiktsigenkänning som idag redan finns i en del digitalkameror och mobiler. Ska det vara användbart i detta sammanhang behövs att tolkningen är snabb och rätt, samt att resultatet kommer i en tillgänglig, läsbar form.

En av oss i gruppen har just beställt hem en kamera med inbyggd ansiktsigenkänning som ska kunna skicka ett SMS med personens namn alternativt ”okänd” när en person kommer in i kamerabilden. Det är tyvärr en kamera för inomhusbruk, och vi vet ännu inte om den verkligen klarar det den påstår, men att det kommer en kommersiell produkt för detta innebär i alla fall att vi är på rätt väg – sen om det finns en bra lösning om någon månad eller något år vet vi inte än.

Lapp på ytterdörr

När det gäller Polar Prints porttelefon så bör den gå att få igång även i Windows 10 (jag vet att de inte garanterar det – men det står bara att de inte testat och eftersom det är en ”primitiv” lösning så borde det gå) – men det är en väldigt gammeldags och svårinstallerad lösning eftersom det måste gå en sladd från tangentbordet man sätter utanför dörren till datorn. Dessutom måste brukaren då först gå till datorn för att kolla vem som är utanför dörren.

Personligen hade jag hellre satt en lapp på min ytterdörr med någon text typ ”Min ringklocka är sönder och jag hör inte alltid när någon bankar på dörren. Skicka ett SMS till 070 12 34 567 och berätta att du är här och vill in så kommer jag och öppnar” än jag hade dragit kabel och behövt ta mig till datorn för att kolla vem som står utanför dörren.

Svårast är det att komma på bra lösningar för personer som bor högt upp i lägenhet med porttelefon för att komma in i trapphuset. Där måste man verkligen diskutera med brukaren och titta på huset och vad som går att göra. Å andra sidan kan man kanske sen ha en kamera med ansiktsigenkänning utanför sin egen dörr i trapphuset, eftersom det blir inomhus, så man vet vem man släpper in i lägenheten.

Som sagt – det finns rätt många nya lösningar, och kommer hela tiden nya, så om du har en konkret person du tänker på får du gärna ge oss mer info. Som ev syn- och hörselrester, vilken utrustning brukaren hanterar idag (och förmågan att lära sig nytt), hur huset och dörren ser ut, hur brukaren gör idag osv så kan vi gärna bolla lite idéer med dig.

OBS: Se också frågan Vilka möjligheter finns för porttelefoni för dövblinda?