Synen hos äldre

Ögat förändras med åldern. Linsen blir grumligare och styvare vilket både betyder att vi behöver mer ljus och att det blir svårare att fokusera på nära håll. Världen blir mörkare och konturerna inte lika skarpa som förr.

Den här filmen från Nordens välfärdscenter förklarar hur syn och hörsel fungerar och vad som händer när båda sinnena är nedsatta

 

Några vanliga ögonsjukdomar

suddigt husoch fordon

Grå starr

Grå starr, katarakt, orsakas av oklarheter i linsen. Innan det är dags för operation kan man behöva byta glasögon oftare. Grå starr leder till att ljuset sprids på ett obehagligt sätt. Det är som att köra bil med dåliga vindrutetorkare. Bilderna blir oklarare, färgerna urvattnade och man blir mycket bländad av motljus. Skidglasögon och solglasögon med gula glas filtrerar ljuset och ger en krispigare bild på näthinnan. Grå starr botas med en enkel operation där den grumliga linsen byts mot en konstgjord. Resultatet blir oftast bra.

synen finns lite i mitten

Glaukom

Glaukom, även kallad grön starr, har inga likheter med grå starr. Vid glaukom är synnerven skadad vilket ger synfältsbortfall. Det är en smygande blindhet som patienten inte märker förrän bortåt halva synfältet försvunnit eftersom hjärnan fyller i vad den tror finns. Glaukom kan inte botas men förloppet kan bromsas med hjälp av ögondroppar.

en mörk fläck i mitten av bilden

”Gula fläcken”, makuladegeneration

Åldersrelaterad makuladegeneration orsakas av förkalkningar på näthinnan. Det finns en våt och en torr form, den våta är allvarligare men kan bromsas med rätt behandling. Sjukdomen innebär att man får en central blind fläck på ögat som man själv inte ser, därför måste ett öga i taget undersökas. Skarpsynen försvinner men man blir aldrig helt blind. Utöver ålder är rökning en riskfaktor.

Diabetes och retinopati. Diabetiker måste ha regelbunden kontakt med ögonläkare på grund av risken för näthinneavlossning. En upplevelse av små kryp eller ormar i ögat är inte farligt men blir det hela svärmar kan det röra sig om en blödning inne i ögat. Då måste man till sjukhus.

 

Retinitis pigmentosa, RP, är den ögonsjukdom som finns vid Ushers syndrom (som är den vanligaste orsaken till förvärvad dövblindhet). Personer med syndromet har alltså levt med dövblindhet över tid. Om det finns syn kvar när man når ålderdomen är det viktigt att veta att RP vid Ushers syndrom innebär obefintligt mörkerseende och stark bländningskänslighet. I starkt motljus ser man inget alls. Dessutom är synfältet mycket begränsat.
Bilderna nedan visar hur RP förändras under livet.

Bilderna visar hur synfältet gradvis krymper vid retinitis pigmentosa. I tonåren är synen skarp i mitten och lite suddig i ytterkanterna. Efterhand minskar synfältet. Grå starr, som är vanligt från 50-årsåldern, förvärrar situationen ytterligare.

 

Ögondoktorns råd:

Det är lättare att få tid hos en optiker än hos en ögonläkare. Om synen försämras är det ofta bäst börja hos optikern.