Temadag för dig som arbetar med synrehabilitering

kvinna som håller en tavla riktad mot en pojke som sitter på en stol

Lär dig mer om kombinerad syn- och hörselnedsättning/dövblindhet

Syn och hörsel är våra viktigaste sinnen. Vi använder dem för att ta till oss information, leva självständigt och utveckla och upprätthålla relationer till andra. När det ena sinnet inte fungerar kompenserar vi med det andra. Det blir svårt eller omöjligt om båda är nedsatta. Därför ses dövblindhet som ett eget funktionshinder.

Dövblindhet betyder inte alltid att en person helt saknar syn och hörsel, en del har både syn- och hörselrester. Nattblindhet, kikarseende och bländningskänslighet är vanligt, liksom att hörseln eller synen försämras över tid. Ibland förekommer även ytterligare funktionsnedsättningar. En kombinerad syn- och hörselnedsättning ökar behovet av att kompensera med framför allt känseln, det taktila sinnet.

Den här temadagen vänder sig till dig som är arbetar med synrehabilitering, kanske som synpedagog eller motsvarande. Syftet är att ge en inblick i:

  • vad det kan innebära att ha nedsatt funktion på både syn och hörsel
  • hur du kan anpassa metoderna och innehållet vid utprovning och val av synhjälpmedel
  • vad du särskilt bör tänka på när du har möte med en person som har dövblindhet, särskilt att tänka på vida bör tänka särskilt på i mötet.
  • behovet av att använda hörhjälpmedel för att kunna använda synhjälpmedel, likväl som att synhjälpmedel kan behövas för att kunna hantera sina hörhjälpmedel.

Här hittar du programmet för temadagen

Alla föreläsningar kommer att sändas direkt via webben. Du kan alltså välja att ta del av programmet på distans. För dig som har möjlighet att komma till Stockholm och delta på plats kommer vi att skapa utrymme för att prata med varandra och med oss mellan och efter föreläsningarna.

Tid: tisdag den 9 november 2021

Plats: City Conference Center – Norra latin, Drottninggatan 71B (rum 202)

Kostnad: Temadagen kommer att vara gratis, både för dig som deltar på plats och på distans.

Notera att vi behöver din anmälan oavsett hur du väljer att delta. Varmt välkommen!

Länk till anmälan kommer här inom kort

Meny