Snart dags för de nya sedlarna

Om bara några veckor, 1 juli, slutar många av de gamla sedlarna att gälla. Det gäller alltså att rensa i gömmorna.
De flesta av de nya sedlarna har olika antal taktilt kännbara streck i ena kanten vilket är bra för personer med nedsatt syn. Eftersom sedlarna också har olika storlekar kan den som har god känsel klara att känna skillnad på dem.
Riksbanken har också tagit fram ett sedelmått i punktskrift som finns att beställa direkt från banken.
Det finns även en app för mobiltelefoner, men den är inte tillgänglig  för punktskriftsläsarna.

Tjugolappen och tusenkronorssedeln saknar taktila kännetecken. Alla andra har ett antal sneda, lite upphöjda, streck i ena kanten, så som bilden här intill visar. Antalet streck varierar beroende på sedelns valör.

Bild på 200 kr sedel med markering av de taktila strecken längs kanten.

200-kronors sedeln har tre diagonala streck i ena kanten, 50-lappen har nio.

Riksbanken har samarbetat med Synskadades Riksförbund för att underlätta övergången, bland annat genom att ta fram information på punktskrift och genom mobilappen ”Kolla pengarna”.  Med hjälp av appen som finns för både android- och ios-telefoner går det att scanna in en sedel och få valören uppläst.

– Det fungerar för den som har tillräckligt god syn eller hörsel men det har inte alla med dövblindhet. Dessvärre saknar ios-appen stöd för punktskrift och android-appen är inte tillgänglig alls med skärmläsare vilket är en stor miss,  säger Karin Jönsson i Nkcdb:s expertgrupp för IKT-frågor.

Banken förstår problemet

− Efter ett möte vi haft med Riksbanken förstår man problemet och försöker att lösa det. Man har bett om ett nytt möte vilket vi naturligtvis är glada för. Det här är en mycket viktig tillgänglighetsfråga. Appen kommer att kunna vara användbar i många år för att personer med grav synnedsättning ska kunna sortera sina sedlar.

Alla mynt och sedlar, förutom tiokronan, kommer att bytas ut, men det går i etapper. I oktober kommer de nya 100- och 500-kronorssedlarna, samt de nya mynten för en två och femkronor. De gamla sedlarna och mynten slutar gälla 1 juli 2017.

Aldrig tidigare har så många sedlar och mynt bytts samtidigt. Skälet är dagens sedlar efter trettio år blivit för gamla. Sedelbytet sker för att garantera säkerheten.

En fördel med de nya mynten är att de blir lättare och dessutom fria från nickel.

Den som vill veta mer kan ladda ner eller beställa Riksbankens broschyr ”Sverige får nya sedlar och mynt”. Den går också att beställa i punktskrift och inläst på CD-skiva genom peter@peterwallengrafiska.se
På Riksbankens hemsida finns även information på teckenspråk.

 

FAKTA/ SEDELMÄTARE

Bild som visar två händer som håller en sedelmått med en sedel inutSedelmätaren, som tagits fram i samarbete med Synskadades riksförbund, SRF,  är ett plastkort med punktskrift. De nya sedlarna har alla samma bredd, men längden varierar beroende på valör. Ju högre värde, desto längre sedel. Genom att vika sedeln över sedelmätaren går det att läsa av vilken valör sedeln har.
På SRF:s hemsida finns en instruktion för hur mätaren ska användas.

Sedelmätaren kan beställas genom info@riksbanken.se Om det handlar om större mängder är det bättre att vända sig till distributören peter@peterwallengrafiska.se

 

FAKTA/NYA SEDLARNA

De nuvarande 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna kan till och med den 30 juni 2016 användas som vanligt att betala med eller sätta in på bankkonto. Efter den 30 juni 2016 går det inte längre att betala med dem. Däremot går det att sätta in dem på bankkonto till och med den 31 augusti 2016.
100- och 500-kronorssedeln är giltig i ytterligare ett år.