Smarta klockor – en liten genomgång

Av Karin Jönsson

3 armar med olika klockor

Vi har testat de mest förekommande smarta klockorna utifrån funktioner och användbarhet för personer med dövblindhet. Vi har framför allt tittat på:

Hur tydligt och lättstyrd är den taktila återkopplingen?

Gränssnittet och skärmen på klockan visuellt.

Eventuella möjligheter till skärmläsning.

Grundläggande hantering och inställningsmöjligheter.

Det finns många andra skillnader mellan klockorna som batteritid, stil, funktioner som GPS, Wifi med mera. Dessa är dock lättare att få information om man frågar en vanlig försäljare eller läser på Internet, så för att göra informationen rimlig i omfattning har vi inte fokuserat på dessa.

Generellt

Vi har testat utifrån att använda klockan som en varseblivning och styrning i kombination med en mobiltelefon.

Alla klockor fungerar både till iPhone, iPad och Android-telefoner utom AppleWatch som enbart fungerar till iPhone (alltså inte ens iPad). De som fungerar både till Android och iPhone har normalt fler funktioner om den är kopplad till en Android än till en iPhone, vilket beror på att Android är ett mera öppet gränssnitt. Om man däremot har en iPhone är det flest funktioner som fungerar på en AppleWatch.

AppleWatchen skiljer sig även från de andra när det gäller den taktila återkopplingen. De andra har något som känns som en vibration medan AppleWatchens notering mer känns som en knackning. Alla är enligt oss något svaga, och vilket som uppfattas som tydligast att känna av skiljer troligen från person till person.

Det tog längre tid att komma igång med klockorna än vi förväntade oss, troligen mest beroende på mycket uppdateringar av programvaran och relativt svaga processorer jämfört med telefonerna. I flera fall skedde uppdateringar och förbättringar under hela det första dygnet.

Vi har inte haft möjlighet att göra några längre eller djupare tester av funktionalitet eller stabilitet än, men vill ändå redan nu ge er lite information över vad vi kommit fram till.

Testade klockor

Apple Watch Series 3

2 AppleWatch med olika armbandPris runt 4.000 kronor och uppåt för 42 mm skärm och 3.700 kronor och uppåt för 38 mm.

Fyrkantig med mycket bra, tydlig skärm. Det går dock inte att ställa upp typsnitt lika mycket som på AndroidWear-klockor.

Fungerar endast mot iPhone, inte ens mot iPad.

Har en annorlunda haptisk känsla, och är den klocka som har flest funktioner och finesser om man kopplar den till en iPhone. Man kan inte själv styra vilka haptiska signaler man vill använda till vad, utan alla notiser – oavsett om de är för e-post, SMS eller något annat känns likadant.

Har högtalare och fungerar med VoiceOver. Två knappar, varav en också har funktionen att man kan vrida på den, för att styra klockan utöver touch.

Asus ZenWatch

Rund svart klocka med kopparfärgad ring och 3 knapparPris runt 3.000 kronor.

Denna har en ren Android Wear 2.0 och fungerar bra att använda enligt Thomas guide (se guide skicka vibrationsmönster från Flic till klocka). Den har högtalare och fungerar med TalkBack. Har 3 knappar varav 2 går att koppla till valfri funktion/app. Skärmen är stor och ljusstark, men med lite sämre kontraster än AppleWatchens och Samsungens.

LG Watch Style

Svart klocka med rund skärmPris runt 3.000 kronor.

Denna klocka har en ren Android Wear 2.0 och fungerar bra att använda enligt Thomas guide (se guide skicka vibrationsmönster från Flic till klocka).

Den har ingen högtalare så den fungerar inte praktiskt med tal. Tasker mm fungerar däremot bra.

Tunn, rund och mycket smidigare än klockorna med högtalare i, men sämre ljusstyrka och kontrast än AppleWatchens och Samsungens.

Endast en knapp att styra med utöver touch-skärmen.

Motorola Moto 360

Svart klocka med rund skärmPris runt 2.000 kronor.

Denna klocka har en ren Android Wear 2.0 och är den klocka Thomas använder i sin guide (se guide skicka vibrationsmönster från Flic till klocka).

Den har ingen högtalare så den fungerar inte praktiskt med tal. Tasker mm fungerar däremot bra.

Endast en knapp att styra med utöver touch-skärmen.

Samsung Gear S3

Rund klocka med ikoner i ringPris runt 3.900 kronor.

Har stor, rund, ljusstark skärm vilken var den klart bästa av alla klockorna vi testade. Det finns även funktion för större typsnitt och menyer samt zoom om man ställer in det.

TalkBack finns i klockans operativsystem, men fungerar inte på svenska. Man måste ställa om telefonen till engelskt gränssnitt, vilket automatiskt även ställer om klockan till engelska, innan det går att starta TalkBack.

Utöver touch-skärmen har den 2 tydliga knappar och en ring runt urtavlan som man kan vrida på för att styra klockan.

Eftersom operativsystemet inte är en ”ren” AndroidWear utan Samsungs eget Tizen har vi ännu inte hittat något sätt att styra vibrationsmönstren på det sätt som Thomas beskriver i guiden.

Sony Smartwatch 3

Svart klocka med fyrkantig skärmPris runt 1.000 kronor.

Har en Android Wear som inte kan uppdateras längre än till 1.5. Den har ingen högtalare och fungerar därför inte med Talkback.

Fyrkantig och har en knapp för att styra utöver touchskärmen. Svag ljusstyrka och sämre kontrast.

Fungerar dock bra att använda enligt Thomas guide (se guide skicka vibrationsmönster från Flic till klocka).

 

 

 

 

2 Kommentarer
 1. Ann Jansson
  Ann Jansson says:

  Hej!

  Vill be er att vara tydliga vad Flic-knapp är, jag hade ingen aning hur den såg ut, så ni kunnat visa en bild på den externa knapp, har hela tiden trott att det är en inbyggad smartklocka, så jag upptäckte nu att den är en extern knapp som kan köpa separat.

  Sedan råkade jag ladda in Tasker app, vilket den kostar ju extra, hade förväntat att den ska fungera direkt, men inser att det äringen idé att gå vidare, pga engelska app, även sådana tillägg till Tasker. Så jag kastat typ 30 kr för ingenting nytta för Tasker. Bra att ni tänker på de inte är duktiga på engelska. Samt att era instruktion-filmer är inte tillgängliga för de som har Supernova förstorning, för den stör mycket Supernova,

  Nu får jag kasta Tasker samt dess tillebör, så det är ingen idé, för jag förväntat att det ska vara inbyggad funktion, inte externa funktioner som t ex Flic knapp dosan.

  Tack!

  Mvh Ann Jansson

  Svara
  • karin
   karin says:

   Hej Ann!
   Jag tror att det du egentligen kommenterar inte är denna artikel utan guiden att använda en Flic-knapp för att skicka en haptisk signal till en klocka. Den guiden las ut som ett komplement till del 3 i webbinarieserien om Digital ADL, se https://utbildning.nkcdb.se/webbinarier/, och där förklaras både knapparn och bakgrunden till varför man skulle vilja göra det.
   Men självklart borde vi varit tydligare med att sätta den guiden i sitt sammanhang och hänvisa till webbinarierna om man ville veta mer! Jättetråkigt att du känner dig lurad att köpa Tasker!
   Jag har nu ändrat lite i guiden så att det ska vara tydligare, och vi ska självklart försöka komma ihåg detta framöver när vi lägger ut saker.

   Med vänliga hälsningar!
   Karin Jönsson

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *