Bilden viser Thomas Ragnarsson som tar på ett par store svarta glasögon -- antagligen eSight.

Rapport från tredje dagen på CSUN

Vi har varit på ett antal olika föreläsningar om navigering för personer med svår synnedsättning, framför allt med olika lösningar för inomhusnavigering.

Inomhus är inte GPS-systemet att lita på, och det finns ingen universallösning. Ett system som funnits i många år, men blivit enklare och billigare, är att sätta upp speciella sändare/mottagare på speciella ställe som ovanför dörrar och utgångar.

Kräver en installation

Förr var man tvungen att ha en speciell enhet med sig som antingen fick själva enheten över dörren att prata, eller som själv pratade när man riktade den mot dörren. Nu kan man använda sin smarta mobil och små standardenheter, t ex iBeacons, för att bygga upp ett system.

Men problemet är att det fortfarande kräver en installation, och antingen ström eller batteri med begränsad livslängd.

Vi har sett ett antal olika lösningar, men inget riktigt revolutionerande och det som krävs innan det blir riktigt bra är att det är att samma system installeras i många byggnader. Det är först när det blir riktigt storskaligt, som om man i Sverige bestämmer sig för att installera dem i alla offentliga byggnader och alla buss- och tågstationer som det kommer att göra en större skillnad för personer med synnedsättningar.

Ett alternativ håller på att starta i San Diego. Det går ut på att man satte på sig ett par Google-glasögon som skickar bild och position till en serviceperson som via tal kan berätta för personen med glasögonen var de är och hur de ska gå. Det skulle ske till en fast månadsavgift, upp till 300$ i månaden.

Connect&View

Dolphin visade sin nya Connect&View som är ett komplement till SuperNova. Det innebär att man kan få en bild från lärarens dator över till elevens dator med SuperNova så att bilden från lärarens dator tar upp hela eller delar av elevens skärm.

Den går att förstora och byta färger på mm, men eftersom det är en bild så blir förstoringen inte lika bra som om eleven får tillgång till lärarens originaldokument. Det kan förstoras med de jämna och läsbara bokstäver som Supernova (och andra förstoringsprogram) har om du förstorar en text som finns i din dator.

EPUB3 och tillgänglighet

Vi har också varit på ett antal olika föreläsningar om verktyg, läsprogram och kravspecifikationer om EPUB3. Det är den nya standarden för digitala böcker, som också ska innefatta DAISY-böcker och vanliga digitala textböcker. Vårt intresse där är att hitta ett visningsprogram med fullt stöd för punktskrift och möjlighet till anteckningar och utskrifter.

Ungefär samma inriktning hade ett antal andra föreläsningar vi besökt som handlat om hur man ser till att information och program blir tillgängliga. Allt från vad man ska tänka på när man gör appar till AppleWatch så att det blir tillgängliga, till hur man gör för att omvandla ett Word-dokument till ett lättläst och fullt tillgängligt dokument. Även olika verktyg för att testa om webbsidor och appar är tillgängliga har visats och jämförts.

Skärmar i glasögon

En trend på mässan var i år några olika varianter på förstorande skärmar i glasögon. Alltså en kamera som visar bilden på två små skärmar som sitter i en glasögonbåge.

Ingen av dem lyckades imponera särskilt mycket på oss, men med det säger vi inte att det inte kan passa någon. Den bästa av de vi testade var eSight, som i dagsläget var bäst, men också hade den högsta prislappen (runt 15.000$).

Förra årets stora snackis var Orcam. Det är en kamera man fäster på glasögonbågen och som tar ett foto och OCR-tolkar den när man aktiverar funktionen (dvs. läser upp t ex texten på skyltar, red. anm.) . De har också ansiktsigenkänning och bildigenkänning, så att man kan träna upp den till att känna igen personer och saker man är intresserade av.

Orcam har blivit lite bättre, snabbare och säkrare – men vi känner fortfarande att den har en bra bit kvar innan den blir användbar för de flesta.

Länkar till dövblindrelaterade projekt

Idag var också den enda föreläsningen som var direkt inriktad på teknik för dövblinda. Föreläsningen handlade dock mest om de speciella problem som dövblindhet för med sig, jämfört med synnedsättning och hörsenedsättning/dövhet. Nu återstår bara att packa väskan och resa hem igen!

Karin, Thomas och Ulf