Närbild av et bord på utställningen med olika tekniska prylar. Man ser händerne från två män som står på varsin sida av bordet.

Rapport från första dagen på CSUN

Som vi anat blev det ett intensivt läsande och diskuterande under gårdagen om vilka föreläsningar vi skulle gå på och hur vi skulle fördela dem mellan oss. Tyvärr har vi fått hoppa över en del som vi verkligen ville gå på…

Det går inte att skriva ner alla intryck eller nya kunskaper vi fått idag, men tillsammans har vi kommit fram till att följande saker är viktigast att förmedla hem till er:

Microsoft och Google

Microsoft och Google har egna rum här med olika föreläsningar varje timme. Jämfört med tidigare år har det hänt en hel del på ett år med tillgängligheten i deras program. Alla föreläsningar har gjorts av personer som själv använder skärmläsare, och även om det blev lite fel ibland är det tydligt att det numera finns inflytelserika personer inom organisationerna som själv använder skärmläsare.

En reflektion är att de detta år använder JAWS vid sina demonstrationer, inte NVDA som varit fallet tidigare år.

Zoomtext

AiSquared visade Zoomtext Fusion som är Zoomtext förstoring men med bättre skärmläsning än tidigare. De har numera funktioner för att navigera i texter och på webbsidor på samma sätt som med JAWS. Framför allt kan man koppla in en punktdisplay, vilket kan göra det till det bästa alternativet för de som vill använda förstoring och punkt tillsammans.

Det ser mycket bra ut på demonstrationerna, men vi vågar inte säga om det blivit ett stabilt program som inte hänger sig. Förstoringen i Zoomtext är bäst, och att ha en förstoring som tydligt och bra följer punktraden är lysande. Men om det hänger sig eller plötsligt visar fel saker, eller helt enkelt saknar funktioner som användaren behöver, är det naturligtvis inte någon bra lösning.

Det vi sett här gör att vi tycker att det definitivt är värt att testa programmet mera utförligt när vi kommer hem.

Smart klocka med punktskrift

På mässan hittade vi några roliga saker, som definitivt är värda att skriva hem om. Vi har fått se den första smarta klockan med punktskrift. Eller rättare sagt, sett prototypen… Den är tänkt att kopplas till en smart mobil, och ska kunna visa tid, sms mm på 5 punktceller på klockan.

Det ska med svepningar gå att ändra vad som visas och styra klockan. Men när de skulle visa oss gick det inte att begripa varken vad som visades på punktcellerna eller hur det fungerade.

Klockan kan beställas nu, men kommer inte att börja levereras förrän i oktober. Av demonstrationen känns det inte som att vi kan rekommendera någon att förbeställa denna…

Samma företag hade också en ”dummy” av deras nästa produkt som ska vara en punkt-mobil med 64 tecken. Den visade de glatt upp, men om den verkligen kommer att dyka upp på marknaden vet vi inte. Men OM de kommer och håller vad de lovar så är det naturligtvis mycket intressant.

Utbildnings-kit för punktskrift

Där är också ett företag som gjort ett utbildnings-kit för punktskrift, som såg kul och roligt ut. Men roligast var nog att träffa Björn Löfstedt från Index Braille i Luleå och låta honom visa version 5 av Index-skrivarna. De har ändrat konceptet och tänker nu att man helt enkelt skickar ett dokument till skrivaren och låter inställningarna i skrivaren styra hur det skrivs ut.

De nya skrivarna har blåtand, wifi och naturligtvis även Ethernet och USB. Man kan koppla in ett USB-minne med filer, eller skicka från sin mobil eller dator. Idag behöver det vara en .doc eller .pdf, om några månader ska de även klara docx.

Men det går inte att skriva ut direkt från ett mail eller webbsida. Däremot kommer webbgränssnittet att förbättras det kommande året så att det bland annat ska gå att titta på och redigera i utskriften innan den skickas till skrivaren.

Dags att samla ihop oss till dag 2!

Karin, Thomas och Ulf