Kvinna med uppsatt hår och glasögon utomhus framför en lila rododendronbuske, foto

Att bli bemött som den jag är — vuxnas erfarenheter av stöd

Att bli bemött som den unika person man är. Det ser Moa Wahlqvist som det viktigaste resultatet av Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågors rapport om vuxnas erfarenheter av insatser och stöd.
− Om insatserna som ges inte möter personens behov har man missat målet, säger hon. Det är viktigt att träffa personal som är intresserad och kunnig och som kan möta personen där hon eller han är.

Sofi Malmgren i ljust halvlångt hår och glasögon, blommig klänning och svart trja. Jessica till höger med brunt hår till axlarna, gul tröja, svart schal och svart tröja. De står framfr en grön buske.

Att prata om sex med någon som har medfödd dövblindhet – svårt men möjligt

Hur pratar man om känslor och sexualitet med någon som har medfödd dövblindhet? Det kan  vara svårt men är inte omöjligt.
Det menar Jessica Jägryd och Sofi Malmgren, båda rådgivare på Resurscenter dövblind vid Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM.

‒ Positiva känslor som glädje bekräftas och bejakas oftare av omgivningen än känslor vi kan uppleva oss obekväma med, säger Sofi Malmgren. Vi har så lätt för att släta över, så är det ju ofta med barn. Sexualitet kan vara ännu känsligare.

tre personer med reflexvästar går i parken med stavar, bilden tagen bakifrpn, på västarna står texten LEDARE eller DÖVBLIND. Träden är höstgula och solen skiner,.

Stavgång med dövblindteamet piggar upp

Höstkylan börjar smyga sig på men det är inget som stör deltagarna som är på väg ut på veckans pass. Det är dövblindteamet i Stockholm som arrangerar stavgång för personer med dövblindhet varje onsdag
— Jag behöver inte titta på marken för att ha koll på var  det finns snubbelrisk eller vattenpölar och  inte bekymra mig om trafiken eller om det är små barn i närheten. Det är bara att följa Catarinas gula väst, säger Sten-Owe Bjelvestad medan han förbereder sig med sin egen väst och stavar.

Karen i blå jacka med rött blixtlås står lutad mot en björk i en solig skog.

Hälsoverkstan ska stärka hälsan hos personer med dövblindhet

Vad ska till för att förbättra hälsan hos personer med dövblindhet? I projektet Hälsoverkstan som drivs av Förbundet Sveriges Dövblinda ger man en del svar.
— Vi har tagit fram ett väglednings- och ett inspirationsmaterial som är fullt av tips för att hitta vägen till en bättre hälsa och även behålla den, säger projektledare Karen Fridriksdottir Jungelin.
— Vi har även tagit fram ett program med övningar för styrketräning som kan göras hemma och finns i en  app. Det kan passa dem som av olika skäl inte kan ta sig till ett gym.

Karin i ljust hår, lite slarvig lugg, svartvitrandig halsduk och grå kappa. Ser glad ut.

Samtalsgrupper bryter ensamheten för äldre med dövblindhet

Vem är jag när jag inte existerar i någon annans minne?  När min livsledsagare är borta, vännerna har dött, kanske också barnen?
— Man kan bli väldigt ensam och känna det som om man håller att lösas upp som människa. Att delta i en samtalsgrupp kan inte ersätta dem som försvunnit men bryta ensamheten och hjälpa till att skapa nya relationer, säger Karin Moreau Andersen, dövblindkonsulent vid danska CFD. Genom metoden ”Fortæl for livet” får den som berättar nya vittnen till sitt liv och blir själv, genom att lyssna på andras berättelser, vittne till deras. Fyra äldre med förvärvad dövblindhet deltog i den första gruppen.