Nyheter

En ljusblå hink och en ljusgrön spade som står intill varandra i sanden på en badstrand. I horisonten en blå himmel. Foto.

Trevlig sommar!

Nu är det semestertid för de flesta av oss på Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor. Det kommer därför att vara lite stiltje även på vår webbplats, men vi återkommer med nya inlägg i augusti. Tills dess tankar vi solljus och önskar alla våra besökare en skön sommar!

Närbild på en uggla med beige-grå fjäderdräkt och mörkgula ögon. Foto.

Forskningsöversikten på nkcdb.se uppdaterad

Den årliga uppdateringen av forskningsöversikten med ingång från Nationellt kunskapscenters webbplats är klar och omfattar artiklar till och med februari 2022. Databasen innehåller nu 4 551 vetenskapliga artiklar om dövblindhet. Det innebär att det tillkommit cirka 250 nya artiklar sedan uppdateringen 2021.

Bo Renbergs bok "Helen Kellers värld" som står på en fönsterbräda framför en blomkruka med en grön växt. Foto.

Kom ihåg att fira ”Dövblindas dag” 27 juni!

Måndagen den 27 juni är det ”Dövblindas dag”, som internationellt går under namnet ”International Day of Deafblindness”. Att den firas just denna dag hänger ihop med att det också är Helen Kellers födelsedag.

Två kvinnor i mörkblå vårdkläder vid en entré. På en vit skylt mellan dem står det "Hörsel- och synverksamheterna" och "Närsjukvård med blå text. Foto.

Mer samverkan på nya Döv- och dövblindcentralen i Uppsala

Fredagen den 29 april var det äntligen dags att inviga nya Döv- och dövblindcentralen i Uppsala. Den nya enheten har varit igång sedan januari 2021, men själva invigningsceremonin fick flyttas fram till följd av pandemin. Samma dag var det också öppet hus där alla som var intresserade av verksamheten kunde delta i prova-på-aktiviteter, se och känna på hjälpmedel samt träffa och mingla med föreningar och personal.

Karin Jönsson (till vänster) och Jenny Widmark (till höger) står framför ett mörkt draperi och håller i boken "Synrehabilitering vid dövblindhet". Foto.

En bok för alla som arbetar med synrehabilitering

Det intuitiva, enklaste och snabbaste sättet att kompensera för en synnedsättning är att använda hörseln. Om en person som behöver synrehabilitering även har en nedsatt hörsel behöver man tänka och göra lite annorlunda. Det gäller både i behov och val av hjälpmedel samt i träning i kompensatoriska tekniker. Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågors lilla och lättlästa bok ”Synrehabilitering vid dövblindhet” svarar på frågan – hur då?

Nystart för Nkcdb:s forum!

Lyssna Vi som arbetar med personer med dövblindhet är relativt få, och spridda över landet. Vi har olika arbetsgivare och organisationer, men många problem och frågor vi stöter på är…
Meny