Bild på det som ser ut som en svart övervakningskamera i taket.

Läskameran som försvann

Att läsa tryckt text med hjälp av en läskamera (CCTV, Closed-circuit television) har varit en bra möjlighet för personer med synnedsättning. Produkten har funnits i flera årtionden och har utvecklats från att vara en stor tung pjäs med låg upplösning på kameran och tjock skärm, till att numera vara en relativt smäcker med kamera med HD kvalitet och platt skärm.

Hjälpmedlet har utvecklats år från år men man har alltid känt igen en läskamera när man har sett en. Det har varit en mer eller mindre skrymmande enhet bestående av en kamera på någon sorts stativ sammankopplad med en monitor. Men så behöver det inte se ut längre.

Takmonterad läs- och avståndskamera

Det norska företaget, Ablecon AS, har tagit fram ett system med namnet AbleCenter, som fungerar som läs- och avståndskamera i ett och samma system. Kameran placerar man i taket, vilket gör att det ser ut som en vanlig övervakningskamera. Sedan skickar man bilden trådlöst till den dator man vill installera programvaran i.

I Norge har man levererat ett ganska stort antal system. Det är bland annat elever som har fått systemet, som en anpassning i skolan. I Sverige har vi inte någon leverantör för produkten ännu.

Placeringen av kameran i taket betyder att den inte är i vägen för någon. Montering i taket eller på väggar har varit en populär lösning för avståndskameror då man har en bra överblick. Det nya är att man även ska läsa i böcker, pappersutskrifter och liknande under kameran monterad i taket.

Kan styras trådlöst

Kameran kan styras från datorns tangentbord med trådlös överföring. För att underlätta styrningen av kameran har programvaran 9 fasta positioner som kameran kan riktas mot. Användaren har då goda möjlighet att i förväg ställa in några positioner som är viktiga att kunna bevaka i det aktuella rummet.

AbleCenter ger i stort sätt samma möjligheter att öka och minska förstoring, och att använda sig av artificiella färger som man har med andra system med läs- och avståndskameror.

Det finns också möjlighet att ta en bild på tryckt text och göra en automatisk teckenigenkänning (även kallad OCR för Optical Character Recognition) för att få in texten i datorn så att den går att läsa och redigera. Samma sak kan man göra med bilder som förs över från en Smartboard eller en videoprojektor till datorn. Behovet att ha en skanner kopplad till datorn minskar alltså.

Man kan också nämna, att det går att få bilden från en Smartboard, en videoprojektor eller motsvarande direkt in i datorn istället för att behöva titta på video via AbleCenters egen kamera. Kvaliteten på bilden blir då betydligt bättre och det är möjligt att använda systemets förstoring.

Enligt leverantörens specifikation är det möjligt att använda kameran till Windows 7, 8 och 10 samt OSX, Android och IOS.

Fördelar och nackdelar

Jag tycker det ska bli spännande att följa AbleCenter, och se om produkten håller vad den lovar vid praktiskt användande. Gör den det bör det betyda att elever med synnedsättning inte blir lika bundna som man är idag, till att sitta på en bestämd plats i klassrummet. Man har tillgång till en stor del av sina hjälpmedel, var man än sitter i rummet. Rätt använd kan elever med synnedsättning ha större möjligheter att inkluderas i klassen.

Nackdelen är att det är en fast monterad kamera, så det krävs en kamera för varje klassrum eleven ska vara i. Det ställer även krav på att skolan har framförhållning när det gäller schemaläggning och liknande så, att en kamera hinner installeras innan eleven ska ha lektioner i ett nytt rum.

En risk är också att eleven förväntas enbart använda en bärbar dator vilket för de flesta elever med synnedsättning ger en dålig ergonomi, då de måste luta sig framåt och nedåt för att komma tillräckligt nära skärmen.

Om du klickar här kan du se en informationsfilm om produkten.

Thomas Ragnarsson

2 Kommentarer

Kommentering är stängd.