Appen IFTTT:s logo bestående av bokstäven IFTTT i versaler i färgerna blåt, rött och svart.

IFTTT – ett gratis automatiseringsverktyg

mitt förra inlägg gjorde jag ett försök till att förklara termen automatiseringar. Jag lovade också att i kommande inlägg spinna vidare i ämnet genom att tipsa om lite olika verktyg som finns att ta till för att skapa automatiseringar.

IFTTT är då tipset jag ska börja med, det är en gratisapp som finns både till IOS och Android, även om funktionaliteten i appen skiljer sig en hel del mellan de två operativen.

”Om detta då det där”

IFTTT är en förkortning av IF This Then That, vilket på svenska blir något i stil med ”om detta då det där”.

Det betyder alltså att reglerna som sätts upp i appen består av olika händelser som påverkar varandra och som utförs dels i den enhet du har installerat appen i men också i andra enheter i omgivningen eller på nätet.

Uppfylls en del av händelsekedjan så ska det i sin tur automatiskt resultera i att resten av kedjan slutförs. Utvecklarna av IFTTT har valt att kalla dessa händelsekedjor för recept.

Den stora fördelen med appen är upplägget, det är otroligt enkelt att komma igång med IFTTT. Det är bara att ladda hem och installera appen, skapa ett konto och börja bygga sina egna recept, eller ta del av och använda sig av en hel uppsjö av färdiga recept som andra användare skapat tidigare.

Vill man skapa egna recept blir man vägledd av tydliga kategorier, händelseval och kompatibla tjänster som man kan använda sig av i sina recept.

Ett exempel

Vi kan ta ett exempel på ett enkelt recept i några få steg.

Jag vill att mina ”smarta lampor” automatiskt ska tändas när jag kommer hem och att min telefon eller surfplatta samtidigt ska skicka ut ett mail till mina nära och kära om att jag kommit hem.

å blir det första steget i händelsekedjan att jag i IFTTT letar fram min bostad via google maps. Nästa steg blir att jag markerar vilka av lamporna jag vill ska tändas. Efter det är det bara att skriva ihop ett färdigt mail som ska skickas när jag kommer hem samt välja vilka kontakter som ska ha mailet och därefter aktivera eller inaktivera notifikationsvalet på att receptet körts och vips är receptet färdigt.

Detta innebär alltså att jag skapat regeln: när jag kommer till denna plats på kartan ska lamporna tändas och ett mail ska skickas till mina utvalda kontakter om att jag är hemma.

Jag kan självklart skapa ett till recept som släcker lamporna och mailar mina kontakter om att jag lämnar hemmet också om jag vill.

Det finns också ett antal fina tillägg som kan laddas hem som komplement till IFTTT. Ett exempel på det är appen DO Button. DO Button är egentligen bara en genväg till dina recept som ser ut som en knapp.

Har man en Androidenhet kan man ställa in DO Button som en så kallad flytande widget vilket innebär att den alltid är synlig och tillgänglig vad man än gör i sin telefon eller surfplatta. Det kan vara fiffigt om man själv vill starta händelsekedjan i sina recept istället för att dessa ska gå igång automatiskt.

Mångsidigt och tämligen enkelt

IFTTT är alltså ett mångsidigt och tämligen enkelt gratisverktyg att ta till för att komma igång med automatiseringar. Jag nämnde tidigare att funktionaliteten skiljer sig en del mellan IOS och Android vilket innebär att man i en Androidenhet kan automatisera fler delar av enheten jämfört med en enhet som kör IOS.

Förenklat är orsaken till detta att Apple bestämt att en app i IOS inte ska kunna styra över en annan på samma sätt som i Android, vilket tyvärr gravt begränsar möjligheterna när det kommer till automatiseringar i IOS.

Så gott folk. Fundera på vilken del av din vardag du skulle vilja automatisera och ladda hem IFTTT för att se om den är lösningen för just dig.

Vill du veta mer om IFTTT kan du kolla in deras hemsida (som dock är på engelska).

Janne Koski