Nyheter, tips och tankar

Ritad bild med dator, saker och moln med linjer emellan samt texten IOT Internet of things

Sakernas Internet, i nöd och lust

Av Janne Koski

Att vi idag lever i en uppkopplad värld råder det inga tvivel om. I och med sakernas Internet omger vi oss med mängder av produkter som har kontakt med nätet var vi än befinner oss. Oavsett om det handlar om våra vitvaror, lampor eller tv-skärmar där hemma eller telefoner, klockor och liknande som vi använder mobilt delar vi med oss av mängder med data som tillverkarna kan ta del av.
Detta har i sin tur skapat en debatt kring, och kanske också en viss oro över, integritetsfrågor vilket är fullt naturligt och bra – vi ska värna om vår integritet men det kan vara lätt att oron får överhanden. Jag tänkte därför lite kort sätta en positiv spin på det hela genom att lyfta ett par exempel på produkter som använder sig av nätet för att hjälpa oss de, förhoppningsvis få, gånger vi råkar hamna i en nödsituation.

iOS12

Apple har i samarbete med företaget RapidSOS tagit fram en intressant funktion i sin kommande uppdatering iOS12 som gör att enheten som används vid ett larmsamtal automatiskt delar med sig av sin positionering till larmoperatören. Positioneringen kommer utöver GPS-koordinater kunna bestå av en kombination av data från anslutna uppkopplade produkter i närheten så som en smart klocka, bilen, hemlarmet med mera. Funktionen kommer till en början tyvärr bara att vara tillgänglig i USA. För vår del här i Sverige krävs fortfarande en del lagändringar för att tekniken ska kunna tillämpas fullt ut. Mer om hur positionering vid larmsamtal fungerar för oss i Sverige idag och problematiken kring denna kan ni hitta om ni följer länkarna som ni hittar längst ned i texten.

En nyhetsartikel om ovanstående funktion i iOS12 hittar ni här (hemsidan är på engelska):
https://www.cnbc.com/2018/06/18/apple-will-automatically-share-emergency-location-with-911-in-ios-12.html
Mer information om RapidSOS hittar ni här (hemsidan är på engelska):
https://www.rapidsos.com/

Volvo on call

Så till en tjänst som faktiskt redan finns tillgänglig för oss i Sverige idag, åtminstone om vi råkar äga en kompatibel Volvobil och tecknat tjänsten Volvo on Call. Den ger oss många fiffiga funktioner så som att via en app i mobilen/plattan kunna kontrollera om bilen är låst eller inte, om det är dags att tanka, var bilen befinner sig med mera. Men den i mitt tycke bästa funktionen är den som aktiveras vid en eventuell nödsituation. Skulle det vara så att vi råkar hamna i en kollision kommer bilen som är försedd med ett sim-kort per automatik meddela en operatör om detta som sedan ringer upp oss i bilen för att höra sig för om hur det gick. Om operatören inte får ett svar eller om vi säger att vi behöver hjälp kommer denne att ringa ut hjälpen åt oss. Positionen delar bilen med sig av till operatören så att hjälpen kommer rätt. Fler biltillverkare har liknande tjänster att erbjuda sina kunder och från och med första april i år började glädjande nog ett lagkrav gälla som säger att alla nya bilar måste vara utrustade med assistans vid nödsituation för att få säljas i Sverige.

Mer information om Volvo on call hittar ni här
https://www.volvocars.com/se/kop/teknik-och-tjanster/volvo-on-call

Mer information om positionering vid larmsamtal och utmaningarna kring det i Sverige hittar ni här
https://www.sosalarm.se/om-oss/finansiell-information-och-bolagsstyrning/arsberattelse2017/aret-som-gatt/tillsammans-skapar-vi-battre-forutsattningar/
https://www.sosalarm.se/nyhetsbrev2/raddningsaktuellt-nr-5/aml/

Tidigare inlägg

Digitala plånböcker

Lyssna Av Janne Koski I Nordamerika och delar av Asien är dessa tjänster redan en del av vardagen och nu har de digitala plånböckerna till sist tagit sig till oss här i Sverige på riktigt. Det kan vi bland annat se ute i butikerna där kassaterminalerna är förberedda för tjänsterna och hos bankerna som knutit […]

Nya hjälpmedelsfunktioner i Android

Lyssna Av Janne Koski Så var det dags att lite kort gå igenom de nya hjälpmedelsfunktionerna som kommit med de två senaste stora Androiduppdateringarna, nämligen 7.0 Nougat och 8.0 Oreo. 7.0 Nougat Att köpa en ny telefon och konfigurera den i dess standardutförande kan vara knivigt om man använder sig av hjälpmedelsfunktioner i telefonen. Vision […]

Smarta högtalare som kallas ”hemassistenter”

Lyssna Av Janne Koski Så var det dags att ta en liten titt på ny teknik som snabbt håller på att erövra världen, nämligen smarta högtalare, AI-högtalare, hemassistenter eller digitala röstassistenter för smarta hem som de också kallas. Konceptet är egentligen något som de flesta av oss redan kommit i kontakt med men nu i […]

Smarta mobiler som hjälpmedel för personer med dövblindhet – digital ADL!

Lyssna Så är vår första webbinarie-serie om ny teknik genomförd och ni kan nu se alla 4 avsnitten i efterhand på sidan med Nkcdb:s webbinarier. För vår del som föreläsare har det varit en lång och lärorik resa, eftersom ingen av oss hade någon större erfarenhet av konceptet sedan tidigare. Att vi dessutom ville visa upp […]

Smarta klockor – en liten genomgång

Lyssna Av Karin Jönsson Vi har testat de mest förekommande smarta klockorna utifrån funktioner och användbarhet för personer med dövblindhet. Vi har framför allt tittat på: Hur tydligt och lättstyrd är den taktila återkopplingen? Gränssnittet och skärmen på klockan visuellt. Eventuella möjligheter till skärmläsning. Grundläggande hantering och inställningsmöjligheter. Det finns många andra skillnader mellan klockorna […]

Wu Jung sitter på en hög pall och hr foten på den aktila plattan.

Blind flöjtist ”ser” dirigenten taktilt

Flöjtisten Wu Jing hade en dröm. Trots att hon är blind ville hon spela i en symfoniorkester. Alla sa att det är omöjligt eftersom hon inte kan se och följa dirigenten.
Men en grupp svenska uppfinnare gjorde det omöjligt möjligt. De tog fram ett hjälpmedel som gör att Wu Jing uppfattar dirigenten taktilt.

Foto som visar två män om föreläsar vid en storskärm. I bakgunden ses en teckenspråkstolk.

Reflektioner från en inspirerande Inspirationsdag

19 oktober träffades omkring 100 personer på Clarion Sign i Stockholm för att inspireras av ny teknik för vår vardag.

Bild som viser en knappsats till Sarepta med fem brytare i olika färger.

Verktyget Sarepta2

Sarepta2 är ett verktygsprogram som är gjort för att fungera för elever med synnedsättning och andra som har svårt att använda ett vanligt tangentbord och som på olika sätt behöver få hjälp med t ex sitt skrivande.

Närbild av två händer som håller i och använder en iPhone4

Rätten till mobiltelefon som hjälpmedel

Den smarta mobilen eller surfplattan kan användas som ett oumbärligt hjälpmedel. Men utvecklingen med att kunna förskriva mobiltelefon som alternativ till dyrare traditionella hjälpmedel har en del kvar.

Bilden är en teckning som visar sju händer som sträcks upp med var sin smartphone, kamera eller dator som alla är förbundna med pilar.

Tillgänglighet, juridik, hjälpmedel och konsumentprodukter

Allt fler produkter säljs med inbyggd tillgänglighet. Men i takt med denna positiva utveckling måste vi tänka i nya banor och inse att det bästa hjälpmedlet allt oftare kan vara det som för andra är en konsumentprodukt.

Bilden visar en datorskärm med förstoring sett över axeln på en elev.

Motivation av elever att använda sina hjälpmedel

En del elever med låg synskärpa väljer bort att använda sina hjälpmedel i allmänhet och anpassade datorer med förstoringsprogram i synnerhet. Men jag ser både ett mönster och möjliga åtgärder för att förebygga det.

Bilden visar en hand i vilken liggersju tangenter från ett datortangetntbord. Tangenter visar ordet SUPPORT.

Teknisk support som förebyggande arbete mot stress och psykisk ohälsa

Tillgänglig och anpassad teknisk support bör ses som en del i ett förebyggande arbete mot stress och psykisk ohälsa för personer med dövblindhet.

Bilden viser Thomas Ragnarsson som tar på ett par store svarta glasögon -- antagligen eSight.

Rapport från tredje dagen på CSUN

Sista dagen på CSUN-konferensen bjöd bl.a. på mera inomhusnavigering, mera EPUB3 och förstorande skärmar i glasögonen – samt den enda dövblindspecifika föreläsningen.

Skärmbild av mobilutgåvan av Aftonbladet där man ser Aftonbladets logo.

Utbildning i att läsa nyheter på iPhone med punktdisplay

Ett projekt som hade till syfte att utbilda personer med dövblindhet i att läsa nyheter med hjälp av iPhone och punktdisplay identifierade en rad framgångsfaktorer.

Smarta klockor – kan de vara till någon hjälp?

En klockar som utöver att visa vad klockan är också kan visa information från din mobiltelefon och hålla koll på var du är har blivit en allt vanligare pryl.

Närbild på svart smart telefon i handen på en användare

Automatiseringar gör din smarta telefon eller surfplatta ännu smartare

Nästan alla av oss använder oss av automatiseringar i någon form när vi tar våra smarta enheter i bruk, utan att vi egentligen tänker på det.

Bild som viser skärmen på en iPad varifrån sväver ikoner på olika appar

Projekt Appsök

Projektet Appsök syftar till att ge ökad tillgänglighet och självständighet för bland annat personer med dövblindhet genom att skapa en söktjänst på webben där man kan hitta appar med hög tillgänglighet.

Närbild på händerne på en person som läser på en punktdisplay.

Hur ska elever med synnedsättning komma åt sina läromedel, idag och i framtiden?

Visningsprogrammet Textview har funnits i mer än 20 år. Alltfler läromedel blir otillgängliga för elever svår synnedsättning och vi behöver en modern bokläsare som är fullt tillgänglig för olika hjälpmedel.

Foto på en smart telefon, en iPad och en bärbar dator bredvid varandra på ett bord

Pushbullet

Pushbullet är en bra (men inte perfekt) gratislösning till bl.a. att vidarebefordra notifikationer och sms från smart telefon eller surfplatta till datoren och att kunna svara på ett sms från sin dator.

På bilden ses en datorskärm. En användare klickar på ett av ikonerne med sin finger.

Muspekaren som försvann

Många personer med synnedsättning kan ha svårt att hitta muspekaren på skärmen. Med en touchskärm behövs ingen mus eller muspekare och problemet är plötsligt försvunnet! Men touchskärmar är tyvärr inte det bästa för alla.