Nyheter, tips och tankar

Logo för Soundscape

Nu släpps Soundscape på svenska

Av Karin Jönsson

Inledning

Precis som med appen Seeing AI som vi beskrivit i tidigare artikel, Inlägg om Seeing AI, har Microsoft även satsat på att skapa en navigeringsapp för iPhone. Den utgår från tanken att man som gravt synskadad använder sin riktningshörsel för att få en uppfattning om vad som finns omkring en. Det är en gratis app, som kräver viss hörsel och helst även stereohörsel, men den kan vara användbar även för dem som endast har hörsel på ena örat.

Den har funnits ett tag i USA och vi har haft förmånen att testa den även i Sverige sedan några månader. Idag, 26/11, släpps den äntligen på svenska Appstore för iPhone!

Funktioner

Det finns 2 olika relevanta funktioner som kan vara användbara och de kan om man vill även användas samtidigt:

Ljudfyr

Precis som med verkliga ljudfyrar, som man sätter över ingången och som med ett pipande/knäppande ljud ger dig information om i vilken riktning du ska gå för att hitta den, kan man sätta en virtuell ljudfyr precis var man vill och som bara finns i din egen telefon/app.

Till exempel: Jag är vid stranden och vill ta en promenad längs vattnet, vilket är enkelt att följa. Jag går så långt jag vill, vänder sedan och går samma väg tillbaka. Det svåra är att veta var det är dags att lämna vattenbrynet för att hitta vägen hemåt. Då kan jag sätta en virtuell ljudfyr, vilket egentligen bara är en GPS-punkt som appen i min mobil håller reda på, och när jag vänt och är på väg tillbaka slår jag på den och kan höra när jag kommer fram till den eller passerar den.

Ett annat exempel: Jag hittar bra från mitt jobb till bussen och till affären, men har ingen koll på omgivningarna. Om jag satt en ljudfyr på dörren till jobbet kan jag våga utforska omgivningen och om jag inte hittar tillbaka kan jag aktivera ljudfyren och höra i vilken riktning dörren till jobbet är.

Även om man inte har stereohörsel, får man information av typen ”ljudfyr 150 meter” och när jag har riktning rakt mot den får jag ett annat ljud än det som hörs annars. Man kan alltså stå på samma plats och vrida sig och telefonen runt tills man hör ljudet som betyder att man har ljudfyren rakt fram, och sedan gå i de riktningen. Ändras ljudet vet man att man avvikit från rätt riktning. Detta fungerar alltså bra i öppen terräng, men sämre inne i städer där man sällan kan gå fågelvägen till sitt mål. Känner man till sitt område bra kan det räcka med att veta i vilken riktning målet ligger för att kunna hitta det även inne i städer. Men det är alltså inte en app som ger exakta vägledningar av typen ”sväng vänster in på Storgatan”.

Omgivningsinformation

Många personer med grav synnedsättning har beskrivit för mig att de fortfarande i sin inre karta har en stad som ser ut som den gjorde när de såg. Även om de hört talas om nya vägar, butiker och hus har de svårt att få in dem i sin inre karta eftersom de inte sett dem och därmed mångfaldigt upprepat hur den nya kartan ser ut.

Med Soundscape kan man välja att få information om den omgivning man har i närheten/passerar. Det fungerar oavsett om jag går, åker bil eller buss – bara jag har kontakt med GPS och Internet.

Går man kan man få information om vilka korsningar och affärer man passerar, och även när man går förbi en busshållplats eller ett övergångsställe. Detta kan dels fungera som en upplysning om vad som finns i omgivningen, dels som en bekräftelse på att man är på rätt väg vilket kan göra promenaden mindre energikrävande. Går man med en ledarhund kan det också ge relevant information så att man kan korrigera hunden när den gör fel och slappna av när den gör rätt.

Åker man buss får man information om busshållplatser som passeras vilket kan vara relevant om bussen inte har utrop av hållplatser.

Även inne på Malmö Centralstation kunde vi får information om restauranger och var trapporna går ner, men än så länge inte om vilka spår trappan leder till och nere på perrongerna i tunneln är informationen mera förvirrande än användbar.

Soundscape tillsammans med Bose Frames

Ett problem är att om man står stilla kan inte appen avgöra i vilken riktning man vänder sig om man inte håller mobilen liggande i handen. Att stå med en mobil i handen och snurra runt på ett torg kan lätt bli både opraktiskt och utmärkande.

Därför har Soundscape även anpassats så man kan använda Bose Frame: Länk till Bose hemsida med info om Bose frames

De ser ut som ett par solglasögon och har små högtalare i skalmarna. Dessutom innehåller de kompass och gyro som kan ge mobilen information om i vilken riktning jag vänder huvudet. Detta innebär att om jag stå t ex på en gata och tittar mig omkring kan jag få information om vad som finns i det håll jag ”tittar”.

Jag och Ulf Larsson provade att tillsammans med Frazier Carr och Steven Abrams från det europeiska Soundscape-teamet vandra runt i Köpenhamns centrum med Bose Frames och kan konstatera att man snabbt vänjer sig vid det bekväma i att bara röra huvudet och inte behöva ta mobilen ur fickan för att kunna lokalisera saker. Dock var det klart märkligt att gå runt med solglasögon en mörk och molnig novemberdag, så man hade helt klart önskat sig motsvarande funktion t ex i ett pannband, en keps eller åtminstone ett par klara glasögon.

Foto av Frazier och Ulf i Köpenhamn. Ulf har mörka glasögon, Bose frames, och en vit käpp med röda markeringar

Frazier Carr och Ulf Larsson i Köpenhamn. Ulf använder Soundscape och Bose Frames.

Nackdelar

Som allt som litar till GPS så är exaktheten varierande. Man bör aldrig ge sig ut och helt lita på att GPS-funktioner ska vara exakta nog att ta dig fram till dörren.

Inne i städer går det inte att gå fågelvägen till den utsatta positionen, utan man måste fortfarande känna till var vägar, gångvägar och övergångsställen finns.

För att få optimal nytta krävs att man har fungerande riktningshörsel.

Bara att prova om det är en app som kan vara till nytta
Detta är en relativt enkel app som inte är svår att sätta sig in i. Den är dessutom gratis och har ett stort team och företag bakom sig vilket gör att vi kan förutspå en snabb utveckling och förbättring.

Börja med att helt enkelt slå på appen när du går de vägar som du hanterar även utan appen – troligen ger den då information som kan göra vägen både mera lärorik och mindre energikrävande än utan.

Länk till Microsofts engelska sida om Soundscape

Länk till Soundscape på Appstore

Tidigare inlägg

Enkät om Bildtelefoni.net

Lyssna Post- och telestyrelsen (PTS) genomför just nu en enkätundersökning riktad till användare av Bildtelefoni.net – även kallad bildtelefoni-förmedlingen. Syftet är att kartlägga hur tjänsten används och hur nöjda användare är med tjänsten. Eftersom användare som har dövblindhet har delvis andra krav, behov och önskemål än de som enbart har en hörselnedsättning/dövhet skulle det vara […]

Foto på Karin Jönsson, Jenny Widmark och Thomas Ragnarsson

Filmade föreläsningar från Audionomdagen 7/10

Lyssna Den 7 oktober 2019 arrangerade vi en temadag för audionomer. Vi spelade in föreläsningarna under dagen, och de går nu att se i efterhand på denna sida: Temadag för audionomer om kombinerad syn- och hörselnedsättning/dövblindhet (6 filmer). Filmerna är textade. Skriv ut  

Vem står utanför dörren?

Lyssna Av Karin Jönsson En ständigt återkommande fråga Obehaget att öppna när man inte vet vem som ringer på dörren är ett stort problem för många personer med synskador, och ännu större för personer med dövblindhet. Därför håller vi ögonen öppna efter användbara lösningar, och när vi nu åter fick frågan för några veckor sedan […]

En stiliserad bild på en kruka, svart mot en orange bakgrund

Sarepta 2 – för personer med dövblindhet

Lyssna Bakgrund Sarepta är ett skalprogram som kan användas för att göra det enkelt för personer med olika funktionsnedsättningar att utföra saker med en dator. Det är ett svenskt program som bland annat används på Skådalen skole for døvblindfødte i Norge. Programmet är idag fritt att använda utan kostnad, och vi bestämde oss bland annat […]

En grån plånbok som det sticker upp kort ur

Smarta plånböcker

Lyssna Av Janne Koski Den nya tekniken tar oss denna gång till en lite närmare titt på smarta plånböcker och korthållare. I och med teknikutvecklingen har vi nu möjligheten att bland annat spåra och hitta våra plånböcker om de skulle råka komma bort, vilket är det smarta i det hela. Det finns ett stort antal […]

Två streckgubbar som sitter framför varsin dator. Den ena frågar Ok? och den andra svarar Ok!

Enklare att ringa till en bildtelefon

Lyssna Information om projektet Infrastruktur för inkluderande telefoni Av Karin Jönsson Bakgrund Förr när det vanligaste sättet att fjärr-kommunicera var en texttelefon som var kopplad till de vanliga telefonledningarna hade man ett vanligt telefonabonnemang och ett vanligt telefonnummer. Numera används mest olika lösningar för ”Totalkonversation” vilket innebär att det är möjligt att kombinera video (teckenspråk), […]

En svart klänning med tunna gröna linjer i sömmarna, sedd framifrån

SUITCEYES – Ett spännande internationellt forskningsprojekt med fokus på det taktila/kroppsliga

Lyssna Av Henrik Hildemar och Thomas Ragnarsson För snart 2 år sedan berättade vi här på hemsidan om projektet SUITCEYES, läs gärna den beskrivningen av projektet i artikeln Smarta kläder talar om vad som händer. Nu när halva projekttiden snart passerat tänkte vi berätta lite mer om vad som hänt och kommer att hända i […]

Logo för Seeing AI. En grön bakgrund med ett vitt streck i som ritar ett öga med ett S i.

Seeing AI

Lyssna Av Karin Jönsson Under det senaste året har jag haft mycket glädje av 2 helt nya hjälpmedel som inte liknar något vi tidigare haft tillgång till. Det första är appen Seeing AI som jag kommer att beskriva här, det andra är den nu svenskspråkiga Google Assistenten som vi redan skrivit lite om och som […]

En bild på ett moln med många olika saker runt om som har dubbelpilar mellan sig och molnet. Bland annat dator, hörlurar, hem, mikronon och så en hörapparat som är större och också har en dubbelriktad pil till molnet.

Intelligenta hörapparater

Lyssna Av Jenny Widmark När en ny, mycket mera energisnål, blåtands-standard (Bluetooth 5) släpptes 2016 öppnade sig möjligheter att skapa hörapparater som via t. ex en mobiltelefon kan styras över Internet. Här kommer några olika funktioner som blivit möjliga med den här tekniken och även en liten framtidsspaning. Eftersom dessa funktioner ännu är i sin […]

En grön enhet med 5 knappar samt en lite större svart vibrator.

Taktila väckarklockor

Lyssna Väckarklockan- uppfinningen man älskar att hata? Av Jenny Widmark Sömnen är viktig för vår hälsa, att somna är att släppa taget. Visst är det viktigt att känna sig trygg med att väckarklockan då kommer ta ansvar för väckningen nästa morgon? För personer med dövblindhet kan det vara problematiskt att hitta en väckarklocka som funkar […]

En gul glödlampa med texten idea i, blå pilar från pengapåsar mot glödlampan

Crowdfunding

Lyssna Av Janne Koski Vad är crowdfunding? Crowdfunding eller på svenska gräsrotsfinansiering är ett samlingsbegrepp på olika typer av plattformar som finns på internet där människor kan presentera sina idéer för omvärlden. Det kan handla om allt möjligt så som spel, böcker, film, och såklart teknik i alla dess former. Du och jag kan då […]

En vit flic hubb med en grön flic-knapp på.

Flic Hub

Lyssna Av Janne Koski Visst minns ni alla den fiffiga lilla blåtandsknappen Flic, som vi dels skrivit ett inlägg om och dels använt oss av i några guider tidigare här på sidan. Till exempel Den smarta knappen Flic, Hitta telefonen med smarta Flic och Använda en Flic-knapp och en Android-enhet som en vibrerande dörrklocka. Nu har skaparna av […]

Logo för Supertext

Apptips: Supertext

Lyssna Namn: Supertext Messenger Operativsystem för Smartphone eller platta: iOS, Android Övriga system: Webbläsare via dator eller mobiltelefon utan Supertext Messenger app Pris: Gratis app/webbsida men tjänsten använder vanlig kostnad för SMS meddelanden hos din operatör. Språk: I appen blandat engelska och svenska. Knappar är på engelska och textfält på svenska. I webbläsare på svenska. […]

Signias svarta laddningsställ med 2 hörapparater i.

Att ladda batterierna…

Lyssna Av Jenny Widmark Att ladda batterierna är nödvändigt för oss alla som lever i dagens moderna samhälle. För min del handlar det om att komma ut i naturen, andas ren luft och inte störas av bullret i stan. Vi människor laddar ju även våra batterier då vi sover. Vi teknikanvändare får heller inte glömma […]

Google Assistant, nu på svenska!

Lyssna Av Janne Koski Det har funnits möjlighet att styra både datorer och mobiltelefoner med rösten i många år, så röststyrning i sig är inte nytt. Nyheten är hur dessa så kallade ”assistenter” nu utvecklas och anpassar sig efter hur just du använder dem. Google Assistant lanserade Google 2016, och är en efterföljare till Google Voice […]

Ritad bild med dator, saker och moln med linjer emellan samt texten IOT Internet of things

Sakernas Internet, i nöd och lust

Lyssna Av Janne Koski Att vi idag lever i en uppkopplad värld råder det inga tvivel om. I och med sakernas Internet omger vi oss med mängder av produkter som har kontakt med nätet var vi än befinner oss. Oavsett om det handlar om våra vitvaror, lampor eller tv-skärmar där hemma eller telefoner, klockor och […]

Digitala plånböcker

Lyssna Av Janne Koski I Nordamerika och delar av Asien är dessa tjänster redan en del av vardagen och nu har de digitala plånböckerna till sist tagit sig till oss här i Sverige på riktigt. Det kan vi bland annat se ute i butikerna där kassaterminalerna är förberedda för tjänsterna och hos bankerna som knutit […]

Nya hjälpmedelsfunktioner i Android

Lyssna Av Janne Koski Så var det dags att lite kort gå igenom de nya hjälpmedelsfunktionerna som kommit med de två senaste stora Androiduppdateringarna, nämligen 7.0 Nougat och 8.0 Oreo. 7.0 Nougat Att köpa en ny telefon och konfigurera den i dess standardutförande kan vara knivigt om man använder sig av hjälpmedelsfunktioner i telefonen. Vision […]

Smarta högtalare som kallas ”hemassistenter”

Lyssna Av Janne Koski Så var det dags att ta en liten titt på ny teknik som snabbt håller på att erövra världen, nämligen smarta högtalare, AI-högtalare, hemassistenter eller digitala röstassistenter för smarta hem som de också kallas. Konceptet är egentligen något som de flesta av oss redan kommit i kontakt med men nu i […]

Smarta mobiler som hjälpmedel för personer med dövblindhet – digital ADL!

Lyssna Så är vår första webbinarie-serie om ny teknik genomförd och ni kan nu se alla 4 avsnitten i efterhand på sidan med Nkcdb:s webbinarier. För vår del som föreläsare har det varit en lång och lärorik resa, eftersom ingen av oss hade någon större erfarenhet av konceptet sedan tidigare. Att vi dessutom ville visa upp […]

Smarta klockor – en liten genomgång

Lyssna Av Karin Jönsson Vi har testat de mest förekommande smarta klockorna utifrån funktioner och användbarhet för personer med dövblindhet. Vi har framför allt tittat på: Hur tydligt och lättstyrd är den taktila återkopplingen? Gränssnittet och skärmen på klockan visuellt. Eventuella möjligheter till skärmläsning. Grundläggande hantering och inställningsmöjligheter. Det finns många andra skillnader mellan klockorna […]

Wu Jung sitter på en hög pall och hr foten på den aktila plattan.

Blind flöjtist ”ser” dirigenten taktilt

Flöjtisten Wu Jing hade en dröm. Trots att hon är blind ville hon spela i en symfoniorkester. Alla sa att det är omöjligt eftersom hon inte kan se och följa dirigenten.
Men en grupp svenska uppfinnare gjorde det omöjligt möjligt. De tog fram ett hjälpmedel som gör att Wu Jing uppfattar dirigenten taktilt.

Foto som visar två män om föreläsar vid en storskärm. I bakgunden ses en teckenspråkstolk.

Reflektioner från en inspirerande Inspirationsdag

19 oktober träffades omkring 100 personer på Clarion Sign i Stockholm för att inspireras av ny teknik för vår vardag.

Bild som viser en knappsats till Sarepta med fem brytare i olika färger.

Verktyget Sarepta2

Sarepta2 är ett verktygsprogram som är gjort för att fungera för elever med synnedsättning och andra som har svårt att använda ett vanligt tangentbord och som på olika sätt behöver få hjälp med t ex sitt skrivande.

Närbild av två händer som håller i och använder en iPhone4

Rätten till mobiltelefon som hjälpmedel

Den smarta mobilen eller surfplattan kan användas som ett oumbärligt hjälpmedel. Men utvecklingen med att kunna förskriva mobiltelefon som alternativ till dyrare traditionella hjälpmedel har en del kvar.

Bilden är en teckning som visar sju händer som sträcks upp med var sin smartphone, kamera eller dator som alla är förbundna med pilar.

Tillgänglighet, juridik, hjälpmedel och konsumentprodukter

Allt fler produkter säljs med inbyggd tillgänglighet. Men i takt med denna positiva utveckling måste vi tänka i nya banor och inse att det bästa hjälpmedlet allt oftare kan vara det som för andra är en konsumentprodukt.

Bilden visar en datorskärm med förstoring sett över axeln på en elev.

Motivation av elever att använda sina hjälpmedel

En del elever med låg synskärpa väljer bort att använda sina hjälpmedel i allmänhet och anpassade datorer med förstoringsprogram i synnerhet. Men jag ser både ett mönster och möjliga åtgärder för att förebygga det.

Bilden visar en hand i vilken liggersju tangenter från ett datortangetntbord. Tangenter visar ordet SUPPORT.

Teknisk support som förebyggande arbete mot stress och psykisk ohälsa

Tillgänglig och anpassad teknisk support bör ses som en del i ett förebyggande arbete mot stress och psykisk ohälsa för personer med dövblindhet.

Bilden viser Thomas Ragnarsson som tar på ett par store svarta glasögon -- antagligen eSight.

Rapport från tredje dagen på CSUN

Sista dagen på CSUN-konferensen bjöd bl.a. på mera inomhusnavigering, mera EPUB3 och förstorande skärmar i glasögonen – samt den enda dövblindspecifika föreläsningen.

Skärmbild av mobilutgåvan av Aftonbladet där man ser Aftonbladets logo.

Utbildning i att läsa nyheter på iPhone med punktdisplay

Ett projekt som hade till syfte att utbilda personer med dövblindhet i att läsa nyheter med hjälp av iPhone och punktdisplay identifierade en rad framgångsfaktorer.

Smarta klockor – kan de vara till någon hjälp?

En klockar som utöver att visa vad klockan är också kan visa information från din mobiltelefon och hålla koll på var du är har blivit en allt vanligare pryl.

Närbild på svart smart telefon i handen på en användare

Automatiseringar gör din smarta telefon eller surfplatta ännu smartare

Nästan alla av oss använder oss av automatiseringar i någon form när vi tar våra smarta enheter i bruk, utan att vi egentligen tänker på det.

Bild som viser skärmen på en iPad varifrån sväver ikoner på olika appar

Projekt Appsök

Projektet Appsök syftar till att ge ökad tillgänglighet och självständighet för bland annat personer med dövblindhet genom att skapa en söktjänst på webben där man kan hitta appar med hög tillgänglighet.