Frans Leijon, född 1879 i Finland och avliden 1947, förlorade synen och hörseln som barn till följd av smittkoppor. Trots dessa utmaningar växte Frans upp och utvecklade språkkunskaper samt blev en skicklig hantverkare. Hans berättelse, minst lika fascinerande som den välkända Helen Kellers, utforskas nu av Riksteatern Crea i deras kommande turnéföreställning. Manusförfattaren Sarah Remgren, som själv har dövblindhet, delar med sig av sina tankar om pjäsen och berättar om processen bakom skrivandet.
Sarah berättar att inspirationen till föreställningen kom från Creas motsvarighet i Finland, Teatteri Totti. Efter att ha fått höra om idén visade Crea intresse för ett samarbete, och de bestämde sig för att ha en manusförfattare med dövblindhet. Sarah, som tidigare har turnerat med ”Jag är Sarah” – en monolog om fördomar kring dövblindhet – ansåg att detta uppdrag var av stor vikt och antog utmaningen.
Under sin research förvånades Sarah över att Frans, trots den dominerande oralismen i Finland på den tiden, fick tillgång till taktilt teckenspråk. Han hade turen att hamna på en dövskola som drevs av en kvinna motståndare till oralismen. Skolan anlitade tidigare elever som tolkade taktilt till Frans.
Sarah återkommer flera gånger till jämförelsen mellan Frans och Helen Kellers liv och uttrycker sin önskan om att Frans ska få samma erkännande. Hon ser fram emot att uppleva Frans på scen och hoppas att föreställningen kommer att öka medvetenheten om dövblindhet och historien om både döva och personer med dövblindhet i både Sverige och Finland.
Aki Pirkola, som själv har dövblindhet, gestaltar huvudrollen som Frans.
Premiären äger rum den 5 april i Helsingfors och därefter kommer turnén till Sverige med ett tiotal föreställningar på olika platser. Mer information och turnéplan hittas här.
TEXT: Helene Engh
FOTO: Mikael Sundberg
Publicerad 23 februari 2024