Apptips: Supertext

Logo för Supertext

Namn: Supertext Messenger

Operativsystem för Smartphone eller platta: iOS, Android

Övriga system: Webbläsare via dator eller mobiltelefon utan Supertext Messenger app

Pris: Gratis app/webbsida men tjänsten använder vanlig kostnad för SMS meddelanden hos din operatör.

Språk: I appen blandat engelska och svenska. Knappar är på engelska och textfält på svenska. I webbläsare på svenska.

Av Ronnie Widmark

Det här apptipset är lite annorlunda eftersom appen bara är ett av flera sätt att skicka meddelanden. Vi kommer här även tipsa om flera sätt för att kunna nå personer med olika tekniska förutsättningar. Supertext Messenger går nämligen även att använda från dator och mobiltelefon som av olika skäl inte har appen installerad. Det finns liknande tjänster men jag vill tipsa er om denna som ett förslag eftersom jag ser att det verkligen fungerar och gör det på ett enkelt sätt för användaren. Min erfarenhet från exempelvis Whatsapp eller Facebooks Messenger är annars att båda parter måste ha samma app installerat vilket avgränsar vilka jag kan skicka meddelandet till. Ett meddelande från Whatsapp kan inte skickas till Facebooks Messenger osv. Men med denna tjänst behöver således inte användarna tänka på vad mottagaren har för app eller utrustning installerad.

Att tjänsten Supertext Messenger är gratis och utan reklam ökar tillgängligheten. Företaget som driver tjänsten tjänar pengar på att ta betalt av telefonoperatörerna i stället för att visa dig massa störande reklam. Som användare krävs det att du har ett mobilabonnemang och att du första gången registrerar ditt mobilnummer. Om du använder appen Supertext Messenger kostar inte tjänsten sedan något förutom din uppkoppling mot internet. Men skickar du meddelanden från webbläsaren i dator eller på annat sätt utanför appen, debiteras ditt mobilabonnemang som för ett vanligt SMS. Prismodellen kan såklart förändras och vilar på användaren att uppdatera sig om

Exempel på hur tjänsten skulle kunna användas av person med dövblindhet:

Min poäng med detta apptips är att person med dövblindhet som är mer van vid datorns anpassningar och skärmläsarprogram, kan delta i gruppchattar eller skicka/ta emot enskilda meddelanden på sin dator istället. Det betyder att man kan använda ett vanligt tangentbord, vilket underlättar för många. Det finns även många som av olika skäl inte använder smarta telefoner och appar, och om dessa får hjälp att lära sig och anpassa hanteringen i en webbläsare så ökar möjlighet till kommunikation och delaktighet i vardagen.

Att använda appen för en person med dövblindhet

Tack vare att knappar och textfält är tillgängligt för skärmläsare kan användaren av punktläsare navigera genom appens alla fält. Ett minus är såklart att knapparna läses upp på engelska vilket gör det svårare att uppfatta. Detta går att anpassa i operativsystemets hjälpmedelsfunktioner genom att döpa om knapparna om man vill. Men textfältet använder sig av svenska som informationsfält vilket är det område som ändå används mest.

Om man använder Windows med JAWS och en webbläsare är det så att det fungerar lite olika i olika webbläsare. I våra tester med JAWS 2018 fungerade Internet Explorer bäst, medan Firefox och Chrome var omöjligt eller i alla fall svårt att navigera i och Edge inte fungerade alls. Men detta kan som bekant ändras när som helst. Även med Internet Explorer krävs att användaren har fått grundläggande kunskaper om hur man snabbnavigerar på en hemsida – som kortkommandon för att hoppa till nästa lista eller region – för att det ska vara smidigt att läsa och skriva meddelanden.

Oavsett om tjänsten används, via appen, webbläsare eller mobiltelefon utan appar, ökar möjlighet till kommunikation och delaktighet i vardagen om person med dövblindhet får hjälp att lära sig och anpassa hanteringen.

Länk till utvecklarens hemsida: https://www.thesupertext.com/

Länk till appen på iTunes store: https://itunes.apple.com/se/app/supertext-messenger/id866215398?mt=8

Länk till appen på Google: https://play.google.com/store/apps/details?id=se.stxt.android&hl=sv