Apptips: SJ

SJ logo vit mot svart bakgrund

Operativsystem: iOS, watchOS, Android

Pris: Gratisversion

Av Ronnie Widmark

Nu när julen står för dörren är det många som förbereder sig inför resor med hjälp av SJ och deras hjul. Det händer dock ibland att den planerade resan på räls byts ut mot andra hjul genom ersättningsbussar. Men det brukar hänga ihop med väderleksrapporter och vad Kung Bore bestämmer sig för. Hur som helst kan det vara idé att planera och köpa biljetter i god tid samt ha så bra koll som möjligt över förseningar och ändringar. Därför väljer jag att plocka upp tråden från tidigare tips i mars 2017 om appen ResLedaren. Där skrev jag att SJs app fått lovord från personer med synskada och ville återkomma med separat tips, vilket kommer här.

Appen ”SJ” är inte ny på något sätt men den har vidareutvecklats åt det bättre hållet enligt mig. Den innehåller inte överraskande främst resor för SJ-tåg men kan även visa tider för expressbussar samt läns- och lokaltrafik. Vad man vill visa filtrerar man under inställningar. De större funktionerna är att söka upp och köpa resa som man kan betala med betalkort eller Swish, välja sittplatser, hantera sina biljetter, få samlad reseinformation, ha kontroll över bonuspoängen SJ Prio och följa resan på grafisk karta eller på en lista över stationer.

För sin vidareutveckling av appen har SJ en strukturerad verksamhet (SJ-Labs) som gör det möjligt för privata användare att vara med och testa nya funktioner innan de implementeras. Nya funktioner som testas just nu är att i appen hitta en obokad plats samt en guide över lokala anslutningar som passar i tid från det tåget rullar in på stationen. Testappen gör det också möjligt att om man har ett inopererat NFC-chip (vanligtvis i handen) aktivera en biljett i detta och sedan använda endast chipet för att visa sin biljett. Men det är alltså i test-appen och inte i den appen som finns just nu och som fortsättningen av detta inlägg kommer att handla om.

Exempel på hur appen skulle kunna användas av person med dövblindhet:

Det finns alltid funktioner i appar som kan öka tillgängligheten ännu mer, som exempelvis att kunna skriva in resedatum direkt i stället för att välja genom en grafisk kalender. Men överlag kan jag tycka att appen håller en bra nivå av teknisk tillgänglighet för den som är van vid olika appar. Kopplingen till skärmläsare i både Android och iOS fungerar bra tack vare appens uppbyggnad genom objekt och sökfält. För person med Apple Watch kommer reseinformation och den köpta biljetten direkt till handleden. Se reklamfilm om klockans funktioner här: SJ s app i Apple watch.

För vissa resor finns nu en till synes intressant funktion som visar vart vagnen kommer stanna på perrongen. SJ lovar nämligen en felmarginal på endast +- 15 meter.  Om det är funktionellt och fullt tillgängligt eller inte är såklart individuellt men det kan underlätta att ställa sig på rätt plats från början innan tåget rullar in. Nedan bilder visar exempel på hur funktionen ser ut:

2 olika skärmbilder. På den första är länken till Var ska jag stå markerad och den andra visar både var man borde stå och en blå ring som visar var man är just nu.

Enligt SJs hemsida (www.sj.se) utökas antal sträckor eftersom och funktionen gäller än så länge under nedan förutsättningar:

  • Du behöver en biljett i appen.
  • Resan ska göras med ett SJ Snabbtåg – X 2000- eller SJ 3000-tåg.
  • Avresan sker från någon av de 73 stationer som funktionen stödjer, i dagsläget motsvarar detta samtliga stationer som SJ Snabbtåg avgår från.
  • Avresan ska ske inom det närmaste dygnet.
  • Avresan ska ha ett annonserat avgångsspår.

God Hjul och Gott Nytt Appår!

Med detta apptips avslutar vi året 2017 med förhoppningen att fler personer med dövblindhet ska få möjlighet till hjälp med anpassningar, utbildning och support så att de kan använda appar för ökad delaktighet och självständighet i vardagen.

Länk till utvecklarens hemsida:
https://kundo.se/org/sj/posts/appen/

Länk till appen på iTunes store:
https://itunes.apple.com/se/app/sj/id442994825?mt=8

Länk till appen på Google play:
https://play.google.com/store/apps/details?id=se.sj.android&hl=sv

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *