Apptips: Aipoly Vision

Logo som ser ut som huvudet på en papegoja med en stor gul näbb

Namn: Aipoly Vision: Sight for Blind and Visually Impaired

Operativsystem: iOS, Android

Pris: Gratis med begränsade funktioner. Betalversion med abonnemang för alla funktioner.

Av Ronnie Widmark

Aipoly Vision gör din mobil eller platta till en så kallad objekt- och färgindikator. Det vill säga, den hjälper till att berätta vad som kameran riktas emot. Det finns flera appar med likadana funktioner och jag har tipsat om en annan tidigare (Vilken färg som inte längre är tillgänglig). Se detta tips som ytterligare ett förslag som kanske passar bättre – eller som komplement.

En av utmaningarna för dessa appar är att de har olika stora ”ordförråd” och därmed ger olika rätt svar tillbaka. När denna app inte hittar rätt ord säger den ”jag är inte säker”. För att få ersättning har denna utvecklare löst situationen genom att ge tillgång ett större ”ordförråd” bakom ett månadsabonnemang. Betalversionen börjar med 1 vecka gratis testperiod innan månadsabonnemanget startar, och då kostar det 59 kr/månad. Skillnaden blir att appen känner igen tusentals ytterligare ord inom kategorier som valutor, mat, djur, växter. Man får även tillgång till en text-igenkänningsfunktion, vilket läser upp svaren på text som du riktar kameran emot.

Själva appens gränssnitt är på engelska, men orden som visas är översatta till svenska.

Exempel på hur appen skulle kunna användas av person med dövblindhet:

Appen riktar sig direkt till personer med synnedsättningar och den fungerar med inbyggda hjälpmedel för skärmläsning. Eftersom svaren presenteras i textformat är det heller inga problem för punktdisplayen att omvandla text till punktskrift. Mitt råd är att ladda hem appen och prova funktioner i olika miljöer innan du eventuellt bestämmer dig för betalversionen. Och kanske skratta åt en del tokiga svar beroende på hur och vart ni riktar kameran. När jag provade gratisversionen gav den tillräckligt många rätt svar för att jag skulle vilja tipsa er om att pröva vidare själva:

En skärmdump med en kaffekopp där det står Kaffekopp underEn skärmdump med ett rum med ett runt bord och 2 stolar där det står konferensrum under

Bilderna visar svar på kaffekopp respektive konferensrum. Under svaren finns val för olika kategorier där några är upplåsta i gratisversion och resterande går att låsa upp i betalversion.

Men se till att inte lita för mycket på alla svaren 🙂

En skärmdump med en kontorsdörr där det står duschkabin under

Ovan bild visar svaret duschkabin när jag riktar kameran mot en dörr.

Lycka till!

Länk till utvecklarens hemsida: https://www.aipoly.com/

Länk till appen på iTunes store: https://itunes.apple.com/us/app/aipoly-vision-sight-for-blind-visually-impaired/id1069166437?mt=8

Länk till appen på Google play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.aipoly.vision&hl=sv