Teknik – möjligheter eller problem

Nu vill jag passa på och slå ett slag för vår nya expertgrupp. Många har efterfrågat ett forum där de kan få svar på frågor om IKT för personer med kombinerad syn- och hörselnedsättning/dövblindhet. Därför har Nkcdb bildat en IKT-expertgrupp som har till uppgift att besvara frågor och förmedla nyheter inom området. Gruppens vänder sig till olika verksamheter som provar ut och förskriver IKT-hjälpmedel till personer med dövblindhet. Har du frågor kan du ställa dem på adressen ikt@nkcdb.se. Läs mer på vårt nya Teknik och hjälpmedel här på hemsidan. Vi hoppas att forumet kommer att användas av många!

Nya hemsidan är igång och vi vill gärna veta vad du tycker om den, både om innehåll och tillgänglighet. Jag tycker att du ska prenumerera på information från oss. Det gör du enkelt här på hemsidan. Därefter kommer du att få ett mail från oss när nya artiklar, nyheter, blogginlägg och IKT-information har lagts ut.

Det är inte alltid bara kul och bra med IKT. Den här veckan har vi på kontoret haft diverse teknikproblem. Det finns ju alltid duktiga människor där ute som löser det, men under tiden det pågår är det minst sagt frusterande. Känner ni igen den känslan en arbetsdag vid skrivbordet, när servern eller nätet ligger nere? Som idag när nätet stängdes ner på grund av strömavbrott i centrala Lund. Innan jag förstod det hade jag startat om datorn flera gånger, dragit ur sladdar här och där och provat allt jag kunde komma på. Lyckligtvis kom allt igång efter en stund. Du kanske märkte att vår facebooksida fick ett nytt namn förra veckan, av misstag. Snabbt och lätt fixat men inte lika snabbt att rätta till.

Den moderna tekniken innebär ofattbart många möjligheter, inte minst för personer med dövblindhet och andra funktionsnedsättningar, men den skapar också sårbarhet, känsla av otillräcklighet – att inte kunna tillräckligt bra och att inte hinna hänga med i utvecklingen. Jag som har både syn och hörsel satt med de tankarna och känslorna idag på jobbet och det fick mig att reflektera kring situationen för personer med dövblindhet. Det är inte särskilt mycket begärt att kräva ordentlig utbildning och support när man får nya hjälpmedel. Hur ska man annars klara av och få nytta av all den teknik som skrivs ut runtom i landet idag?! Om man inte får det stöd man behöver eller om stödet inte matchar de behov man har, löser tekniken i sig inga problem. Får man istället rätt stöd och tillräckligt mycket stöd innebär tekniken fantastiska möjligheter till kommunikation, självständighet och delaktighet.