Guider

Guide: Skicka olika vibrationsmönster från Flic-knapp till Android-klocka

Av Thomas Ragnarsson

Här kommer en kort guide till att få en klocka med Android Wear att ge olika vibrationsmönster beroende på hur man trycker på en Flic-knapp. Detta skulle kunna användas i många olika sammanhang som en enkel, haptisk kommunikation när båda finns i samma rum men inte behöver vara inom så kort avstånd att vanlig taktil kommunikation fungerar.

Thomas kommer att visa ett exempel utifrån att han vill leka ”Gömma nyckeln” tillsammans med ett barn med dövblindhet, men vi är säkra på att ni kan komma på många andra användningsområden. Använd er fantasi och kunskap om personen ni arbetar med och fundera var det är problem med att ge feedback på några meters avstånd. Om ni börjar använda denna teknik till något är vi mycket tacksamma för en kort feedback så kan vi förhoppningsvis inspirera andra att också försöka.

Steg 1: Sätt igång grundutrustningen

Det ni behöver är en smart mobil med Android, en klocka med Android Wear (Thomas använder i exemplet Moto 360) och en Flic-knapp.

Både klockan och Flic-knappen kopplas till mobilen med respektive app (Android Wear och Flic). Utöver det behöver ni även installera appen Tasker med tillägget AutoWear och AutoApps. Det enda som kostar något förutom grundutrustningen är AutoWear som kostar runt 10 kr och som köps i AutoApps.

Steg 2: Skapa ett vibrationsmönster för en kort tryckning på knappen

Steg 3: Skapa ett vibrationsmönster för en dubbeltryckning på knappen

Steg 4: Skapa ett vibrationsmönster för en lång tryckning på knappen

Steg 5: Igång och lek!

Nu är det bara att börja använda lösningen. Som vanligt gäller det att hitta något att börja med som är roligt och ger mycket tillbaka till användaren. Om användaren börjar förstå och uppskatta konceptet är utvecklingsmöjligheterna stora med flera olika vibrationsmönster med hjälp av flera knappar och på sikt kanske även flera klockor för att kunna styra höger/vänster och så vidare.

Vi är som sagt mycket nyfikna på vad ni i verkligheten kan göra med ett enkelt koncept som detta! Hör gärna av er till oss med både frågor, tankar och resultat på ikt@nkcdb.se

Tidigare inlägg

Guide: Aktivera Hjälpmedelsgenväg, Voice assistant och Brailleback samt Talkback på en Androidenhet från Samsung

Av Janne Koski Här kommer en kort guide till att få en Androidenhet från Samsung aktiverad med hjälpmedelsgenväg, Voice assistant och BrailleBack. Guiden tar vid efter att du startat din Android och lagt till ett Googlekonto. Steg 1: Aktivera genväg för tillgänglighet Steg 2: Gå in i Playbutiken leta upp och installera Brailleback Steg 3: Gå […]

Guide: Installera och aktivera Brailleback samt Talkback på en ”ren” Androidenhet

Av Janne Koski Här kommer en kort guide till att få en Androidenhet aktiverad med Brailleback och Talkback. Guiden tar vid efter att du startat din Android och lagt till ett Googlekonto. Steg 1: Gå in i Playbutiken leta upp Brailleback och installera appen. Steg 2: Gå in i inställningarna och aktivera Brailleback.     […]

Guide: Skicka GPS-koordinater med Flic-knappen

Av Janne Koski Här kommer en liten guide till att få blåtandsknappen Flic sammankopplad med din telefon/platta och hur du sedan lägger till funktionen ”skicka koordinater till utvald kontakt via sms”. Läs här eller ladda ner som PDF. Android Första steget är att i Playbutiken söka upp appen Flic och installera denna i din enhet. […]

Bild av skärmen på en iPhone där man slår VoiceOver av och på.

Att hjälpa nya användare att komma igång med VoiceOver

För alla er som vill hjälpa någon igång med att använda VoiceOver– här är det som enligt min erfarenhet är allra viktigast att göra och tänka på.

Skriv ut eller dela: Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn